Újabb orosz-ukrán gázvita robbant ki

Vágólapra másolva!
A majdnem három évvel ezelőtti gázcsapelzáráshoz vezető orosz-ukrán gázvitát idéző nézeteltérésbe keveredett Ukrajna és a Gazprom. Az orosz energiavállalat elnöki utasításra követel pénzt, az ukránok szerint viszont a Gazpromnak nem kell fizetniük.
Vágólapra másolva!

Vita robbant ki Ukrajna és Oroszország között az ukránok gázadósságáról. Az orosz Gazprom azt követeli, hogy Ukrajna rendezze 2,4 milliárd dolláros gázszámláját. Kijev szerint semmivel sem tartoznak a Gazpromnak.

Oroszország már elzárta a gázcsapot 2006 elején, amikor vitája támadt Ukrajnával a ki nem fizetett gázszámlák miatt. Az orosz lépés következtében akkor jórészt leállt az Európába irányuló orosz gázexport, aminek közel a 80 százaléka Ukrajnán keresztül folyik. Az akkori esetet megállapodással rendezték a felek.

Most Dmitrij Medvegyev orosz államfő utasította a Gazpromot arra, hogy hajtsa be a mintegy 2,4 milliárd dolláros ukrán gázadósságot. A Naftogaz ukrán állami energiaipari cég szerint azonban Ukrajna semmivel sem tartozik a Gazpromnak.

A Naftogaz ugyanis a RosUkrEnergo orosz-ukrán cégtől veszi a földgázt, amelynek társtulajdonosa a Gazprom. A Naftogaz azt elismerte, hogy a RosUkrEnergónak adósa, mindent egybevéve 1,26-1,27 milliárd dollárral.

A RosUkrEnergóban 50 százalékban a Gazrom a tulajdonos, a másik 50 százalékot két ukrán üzletember birtokolja. A svájci bejegyzésű cég orosz földgázzal és olcsóbb közép-ázsiai gázzal látja el vegyesen Ukrajnát.

Ukrajna évente mintegy 55 milliárd köbméter földgázt importál. Ennek döntő részét a RosUkrEnergótól vásárolja.