Vágólapra másolva!
A kormánynak "erős kétségei vannak", hogy szükség van-e a január 1-jei gázáremelésre, ezért a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium vezetője várhatóan elutasítja majd a Magyar Energia Hivatal erre vonatkozó javaslatát.
Vágólapra másolva!

A Népszava hétfői számában írt arról, hogy szakmai előrejelzések szerint a januári gázár tarifakorrekció mértéke 5-10 százalék közötti lehet. A lap emlékeztetett arra, hogy Magyarországon a kőolajárak kilenc hónap késessel követik a földgáz importárát, így a változás a tarifákban is később jelenik meg.

A szabályok szerint a Magyar Energia Hivatal negyedévente tesz javaslatot a tarifakorrekcióra az energiaügyi tárca vezetőjének, ez a napokban történik meg. Az MTI úgy tudja, a miniszter nem tartja majd indokoltnak az emelést, ezért elutasítja a javaslatot.

Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője hétfői sajtótájékoztatóján azt mondta: a magyar emberek nem bírnak el még egy gázáremelést, hiszen 2002 óta összesen 11 alkalommal, csak idén pedig négyszer emelték a gáz árát, ami miatt a távhődíj is növekedett, és az embereknek több ezer forinttal nőttek a kiadásaik.

Szerinte egy újabb gázáremelés a szociális válságot tovább mélyítené, ezért a kormánynak nincs mit gondolkodnia az energiahivatal előterjesztésén: nem szabad emelnie a gáz árát. Úgy fogalmazott: a Fidesz határozottan azt követeli a kormánytól, hogy ne emelje a gáz árát. Arra a kérdésre, hogy a sajtóban megjelent információk szerint a kormány nem akarja emelni a gáz árát, a Fidesz szóvivője azt mondta: helyes, ha ezt a döntést hozza meg a kormány.

A múlt héten Budapesten tárgyaltak az E.ON Ruhrgas vezetői. A tárgyalások után a kormányszóvivő nem árult el részleteket, de a társaság követeléséről nem született megegyezés. A kormány elismeri, hogy jogos az E.ON felvetése a fogyasztók tartozásáról, amely a korrekciós "IK" tényező eltörléséből származik, de annak mértékét vitatja.

Szeptemberben a földgázárakkal kapcsolatos miniszteri rendelet módosításával eltörölték azt a korrekciós, "IK" tényezőt, amely kisimította a negyedévek közötti importár- és deviza árfolyam-ingadozásokat. A földgáz ára ugyanis nem az adott negyedévi olajárhoz igazodik, hanem később kerül be az árba. Ezt a veszteséget halmozó "IK" tényezőt a közüzemi nagykereskedő, jelenleg az E.ON Trade Zrt. kamatmentes hitelként finanszírozza.

Kutas István, az E.ON Földgáz Trade kommunikációs vezetője korábban magyarázatként elmondta, hogy amikor 2006-ban az E.ON Ruhrgas a Moltól megvásárolta a gázüzletágat, 100 milliárd forint feletti ilyen "követelést" is átvett. Ezt a 2005-2006-os évekből fennmaradt összeget ugyan az árba beépítve már 2007 végéig visszakapta a cég, de 2007-2008-ban a szükségesnél alacsonyabb áremelések miatt újabb 30 milliárd forint nagyságrendű veszteség keletkezett.

Legutóbb október elsején drágult a gáz, akkor 6,5 százalékkal. Idén eddig négyszer emelték a gáz árát: januárban 5, áprilisban 5,8, júliusban 9,9, októberben pedig 6 és fél százalékkal.