Vékonyabb nyugdíjboríték jön

2008.11.25. 11:21

A válság kényszeríti ki a jobb mérleget

Veres János közölte: ezek a lépések azért váltak szükségessé, mert Magyarország a globális pénzpiaci válság következtében nem tud az eredetileg tervezettnek megfelelő államháztartási hiányhoz finanszírozási forrást találni. "Arra kényszerülünk, hogy mérsékeljük az államháztartás finanszírozási szükségletét, ezt szolgálja az említett kiadáscsökkentés, amelynek eredményeként a hiány GDP-arányosan az eredetileg számított 2,9 százalék helyett 2,6 százalék lehet" - tette hozzá.

Az államháztartás elsődleges egyenlege - amely nem tartalmazza a költségvetés kamatfizetési kötelezettségét - GDP arányosan 1,9 százalékra emelkedik a korábban beterjesztett 1,4 százalék helyett. Veres János elmondta: a kormány azokat a módosító indítványokat támogatja, amelyek nem veszélyeztetik a beterjesztett költségvetés egyensúlyát.

A jövő évben nem nőnek a bérek a közszférában, és a 13 havi nyugdíjak kifizetését 80 ezer forintban kívánja maximalizálni a beterjesztett büdzsé, miközben a családi pótlék a várható infláció mértékében, 4,5 százalékban emelkedik - mondta a pénzügyminiszter.

Átment: képviselők adója, Robin Hood-adó módosítók, szigorúbb nyugdíj, haláladó részleges eltörlése

Név szerinti szavazással, egyhangúlag fogadta el az Országgyűlés a képviselői költségtérítés megadóztatásáról szóló indítványt. Az MSZP által benyújtott indítvány alapján az országgyűlési képviselők, a polgármesterek és az önkormányzati képviselők februártól 15 százalékos adót fizetnek költségtérítésük és költségátalányuk után. Név szerint szavaztak a 13. havi nyugdíj szigorításáról is, ez a jogszabály is többséget kapott.

Megszavazták az adótörvényekhez benyújtott, kormány által támogatott módosító indítványokat, az áfaemelés kivételével, kedden a parlamentben. A 214 igen, 156 nem szavazattal, 1 tartózkodással elfogadott javaslatok a kormány szándékai szerint az adórendszer egyszerűsítését és a gazdaság kifehérítését szolgálják. Szerepel köztük az az eredetileg az MDF-től származó bizottsági indítvány, amely az egyenesági leszármazottak számára 20 millió forintos értékhatárig eltörli az örökösödéi illetéket. Az áfa 20-ról 22 százalékra való emeléséről szóló MDF-es javaslatot 9 igen és 364 nem szavazattal elutasították.

A Robin Hood-adóval kapcsolatos módosításokra csak 17 nem érkezett

Megszavazták a 2009-es költségvetési törvényjavaslathoz benyújtott, a kormány által támogatott módosító indítványokat kedden a parlamentben. Az Országgyűlés 211 igen, 169 nem szavazattal fogadta el azokat a javaslatokat, miszerint 2009-ben a költségvetés bevételi főösszege 8270 milliárd forint, a kiadási oldal 8933,7 milliárd, a hiány 663,7 milliárd forint.

Az infláció mértéke a kabinet szerint az idénre várt 6,4 százalék után 2009-ben 4,5 százalék lesz. A számítások alapján jövőre a reálbércsökkenés meghaladja a 2 százalékot, a háztartások fogyasztása pedig 3 százalékkal visszaesik. A Robin Hood-adóval kapcsolatos, azaz a távhőkompenzációra vonatkozó, a költségvetésbe átvezetett javaslatokat 361 igen és 17 nem szavazattal fogadta el a Ház. Ez azt jelenti, hogy a Fidesz is támogatta a módosítókat. Korábban az ellenzék egységesen elutasította az energetikai cégek megadóztatását.

Előző
  • 1
  • 2
Következő