EBRD: A magyar piac a legjobb átalakuló

Vágólapra másolva!
Magyarország kapta az idén is a legjobb osztályzatokat londoni Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) által az átalakuló térségről kedden kiadott éves jelentésben, amely szerint azonban a kedvezményezett térség egészének kilátásai tíz éve nem voltak olyan bizonytalanok, mint most.
Vágólapra másolva!

A piaci átalakulásban elért haladásra még 1994-ben kidolgozott, 1-től 4 pluszig terjedő EBRD-osztályzati csoportban az átlagos magyar osztályzat 3,96, amellyel Magyarország a teljes mezőnyt vezeti.

Magyarország az összes kategóriára a legjobb osztályzati sávot kapta, és csak a versenypolitikára kapott 3 pluszt. Az infrastrukturális átalakulás kategóriájában az EBRD 28 kedvezményezett országa közül csak Magyarországnak van négyese - 4 mínusszal -, a többi térségi ország e besorolása 1 és 3 plusz között változik. Magyarország három kategóriára - kisvállalati privatizáció, árliberalizáció, kereskedelmi és árfolyamrendszer - 4 pluszt kapott. Az EBRD által az osztályzatokhoz fűzött metodikai magyarázat szerint a 4 plusz besorolás az iparosodott piacgazdaságok fejlettségi színvonalát jelenti.

Az idei jelentés szerint az átalakuló térség egésze az elmúlt évek élénk növekedése és reformeredményei után most bizonytalanabb jövő elé néz, mint az 1998-as oroszországi pénzügyi válság óta bármikor.

A globális pénzügyi rendszer "példátlanul viharos" időszaka nyomán a világ legfejlettebb gazdaságai - az Egyesült Államok, az euróövezet, Nagy-Britannia és Japán - gazdasági teljesítménye stagnálni fog, vagy visszaesik az idén és jövőre. Ennek következtében az EBRD-térség növekedési üteme is várhatóan meredeken zuhanni fog 2009-ben: a bank előrejelzése szerint a 28 ország növekedési átlaga a tavaly mért 7,5 százalék után az idén még 6,3 százalék lesz, jövőre azonban már nem fogja meghaladni a 3 százalékot.

Az átlagon belül a közép-európai és balti térségre a londoni bank a tavalyi 6,3 százalékról 4,3 százalékra lassuló idei, és mindössze 2,2 százalékos jövő évi növekedéssel számol; Magyarországon az EBRD 0,5 százalékos GDP-növekedést jósol 2009-re. A jelentés megjegyzi ugyanakkor, hogy fennáll a kockázata az ennél is lassabb térségi növekedésnek, különösen a külső finanszírozás hirtelen elapadása esetén.