Visszavesz a tempóból a Strabag

Vágólapra másolva!
A jelentős magyarországi érdekeltségekkel rendelkező osztrák Strabag jövőre csökkenti beruházásait, annak ellnére, hogy profitja jelentősen nőtt az idei év első kilenc hónapjában főként a kelet-európai cégek fejlődésének és a felvásárlásoknak köszönhetően.
Vágólapra másolva!

A Kelet-Európában meghatározó szerepet játszó Strabag - amelyben Oleg Gyeripaszka orosz milliárdosnak 25 százalékos részesedése van - az idén 1,7 milliárd eurót költ felvásárlásokra, beleértve a mexikói Cemex magyarországi és ausztriai érdekeltségének a megvételét. Emiatt megcsappant az építőipari csoport készpénzállománya, így jövőre több mint 50 százalékkal kevesebbet fordít beruházásra.

A vállalat adózott eredménye - a kisebbségi részesedések után - 73 százalékkal 114,9 millió euróra emelkedett 66,3 millióról. Az üzemi eredmény 16 százalékkal nőtt, 128,3 millió euróról 148,5 millióra. A Strabag közlése szerint a jó eredmények legfőképpen annak köszönhetőek, hogy megvették a német F.Kirchhoff társaságot, és erőteljesen nőtt a Strabag projektportfoliója Magyarországon, Oroszországban és Lengyelországban.

Ennek ellenére a Strabag részvényei az idén 72 százalékot veszítettek értékükből.