A várt szintre csökkent a szlovák infláció

Vágólapra másolva!
Szlovákiában novemberben átlagosan 0,1 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak, és 3,9 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, jelentették a szlovák statisztikai hivatalban szerdán, EU-szabvány szerint számolva. Az eredmény azonos volt az elemzői várakozások átlagával.
Vágólapra másolva!

Októberben 0,3 százalékos volt a havi és 4,2 százalékos a tizenkét havi infláció EU-szabvány szerint számolva. Tavaly novemberben 2,3 százalékos volt a tizenkét havi infláció EU-szabvány szerint.

A múlt héten kiadott, hazai szabvány szerinti adatsor 0,2 százalékkal havi és 4,9 százalékos tizenkét havi inflációt jelzett novemberről. Októberben 0,4 százalékos volt a havi, és 5,1 százalékos a tizenkét havi infláció a hazai szabvány szerint. Tavaly novemberben 3,1 százalékos volt a tizenkét havi drágulás a hazai szabvány szerint.

A Szlovák Nemzeti Bank a múlt héten háromnegyed százalékponttal 2,50 százalékra csökkentette alapkamatát, amely így azonos lett az EKB irányadó kamatával. Az EKB egy héttel korábban enyhítette alapkamatát, háromnegyed százalékponttal 2,50 százalékra. A szlovák döntés megfelelt a piaci várakozásnak, időzítése azonban korábbi volt a vártnál.

Az infláció egyenetlenül alakult az idén Szlovákiában. Az év vége felé érvényesülni látszik a papírforma: részint a bázishatás, részint az olajtermékek olcsóbbodása, részint a gazdasági növekedés Szlovákiában is megkezdődött lassulása matt a drágulás most már enyhül, de üteme még mindig kétszerese a tavalyinak. Az infláció tavaly ősz óta gyorsult fel Szlovákiában is, részint külső okból, az energia és az élelmiszerek világszintű drágulása miatt, részint az EU-konvergencia jegyében a hatósági árak emelése miatt is.

Az infláció és a GDP-növekedés együttes lassulása segíti a Szlovák Nemzeti Bankot abban, hogy aggodalom nélkül csökkentse alapkamatát. Ez kényszerű is: összhangban kell lennie az EKB szintjével. A Szlovák Nemzeti Bank az október végi rendes kamatértekezletén fél százalékponttal, majd november 11-én újabb fél százalékponttal éppen 3,25 százalékra vitte le alapkamatát, a kéthetes repót, és e héten ismét rendkívüli értekezleten döntött a folytatásról.

A szlovák alapkamat a tavaly áprilisi, negyed százalékpontos csökkentés óta, 4,25 százalékon, most október végéig változatlan volt. Az EKB október elején kezdte az enyhítést, szintén 4,25 százalékról, azóta három lépésben jutott el 2,50 százalékig.

Szlovákiában a gazdasági növekedés a harmadik negyedévben 7,0 százalékosra lassult a második negyedévi 7,9 százalékról, éves összehasonlításban.

Az első negyedévben 8,7 százalékos volt a GDP-növekedés éves összehasonlításban, a tavalyi utolsó negyedévben 14,3 százalékos, tavaly egész évben átlagosan 10,4 százalékos. A tavalyi a legújabb rekord volt az önálló Szlovákia történetében a 2006-os, 8,3 százalékos ütem után. A szlovák kormány nemrég 7,0 százalékra rontotta az idei gazdasági növekedésre szóló előrejelzését az addigi 7,7 százalékról, a jövő évi kilátást pedig 4,6 százalékra vette vissza 6,5 százalékról.

Az Európai Bizottság már az áprilisban megjelent, tavaszi előrejelzésében is erre az évre 7,0 százalékos gazdasági növekedést jósolt Szlovákiának, ezt most novemberben megerősítette, a jövő évre szóló előrejelzését viszont 4,9 százalékra rontotta 6,2 százalékról. Az Európai Bizottság 2010-re 5,5 százalékos GDP-többletet jósol most Szlovákiának.

Szlovákia kereskedelmi mérlegében októberben 4,028 milliárd koronás többlet keletkezett a viszonylag csekély, 218 millió koronás szeptemberi többlet után. Az eredmény nem csupa öröm: éves összehasonlításban az export 1,8 százalékkal csökkent a szeptemberi, 7,6 százalékos növekedés után, azonban az import ennél is gyorsabban apadt, mert a lakosság vásárlókedve elpárolgott és a külföldi beruházások is lanyhultak. Az import 4,2 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól a szeptemberi, 10,7 százalékos többlet után.

Szlovákia gazdaságát megviselheti, hogy a nemzetközi értékesítési válsággal küzdő autóipar - nagy külföldi beruházások nyomán - az utóbbi években túlsúlyossá vált a szlovák gazdaságban és az exportban. A KIA Motors Slovakia szóvivője, Dusan Dvorák pénteken "nagyon mérsékelt termeléscsökkentést" jelzett előre a jövő évre.

Szlovákiában októberben 3 százalékkal csökkent az ipari termelés szeptemberhez képest, és az ipar 0,1 százalékkal teljesített többet az egy évvel korábbinál. Szeptemberben 5,4 százalékos havi és szintén 5,4 százalékos tizenkét havi többletet mértek.