Könnyebb lesz vállalkozást indítani

Vágólapra másolva!
Egyszerűsített eljárásban akár egy óra alatt is lehet tavaly júliustól céget alapítani. Az idei évtől könnyebb lesz a telepengedélyek beszerzése és az eddiginél jóval szélesebb körben nyílik lehetőség az üzleti tevékenység azonnali megkezdésére. Bizonyos esetekben ugyanis elegendő lesz a jegyző felé bejelentést tenni, így nem kell az engedélyekre várni.
Vágólapra másolva!

Az adminisztrációs terhek csökkentése új energiákat szabadíthat fel a gazdaságban, növelheti a vállalkozások versenyképességét és javíthatja az eredményeiket. Ennek érdekében a kormány 2012-ig egynegyedével csökkentené a jelenlegi adminisztrációs kötelezettségeket.

A 2008-as év legfontosabb eredményei között szerepel, hogy egyszerűsítették az uniós pályázati rendszert. A számítások szerint a pályázatok elkészítésére fordítandó átlagos idő 30-60 százalékkal is csökkenhet, míg az átfutási idő 25-40 százalékkal lesz rövidebb. Kiterjesztett körben érhető el a gyorsabb lebonyolítást lehetővé tévő úgynevezett normatív pályáztatás.

A szerződéskötések és a kifizetések gyorsítása érdekében egyszerűbb lett a dokumentum-alapú ellenőrzés. Azokat az adatokat, amelyek az állami nyilvántartásokban rendelkezésre állnak, nem kell az ügyfeleknek a jövőben beszerezniük - emeli ki a tárcaközlemény.

Telepengedély helyett bejelentés

A Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium elkészítette azt a telepengedélyezésről szóló rendelettervezetet, amely hamarosan a korábbi jogszabály helyébe lép. Az engedélyezési eljárás a jövőben jóval egyszerűbb és gyorsabb lesz, tekintettel arra, hogy eljáró hatóságként a kistérségi jegyzőt jelölné ki az új rendelet, illetve szakhatóságokat csak indokolt esetben vonnának be az eljárásba.

Az új szabályozás értelmében az eddigi 165 helyett csak 66 tevékenység kör esetében kell majd engedélyezési eljárást folytatni, 83 tevékenység kör esetében pedig elegendő lesz egy egyszerű bejelentés. Emellett az ipari területen, valamint a 6 hónapnál nem régebbi jogerős és végrehajtható használatbavételi vagy végleges fennmaradási engedéllyel rendelkező telepen minden tevékenység engedélyezés nélkül, bejelentés alapján gyakorolható. Az ipari területeken kívül engedélyezésre csak azoknál a tevékenységeknél lesz szükség, amelyeknél a környezetben élők nyugalmának, egészségének biztosítása, a környezet védelme indokolttá teszi, és ezek a célok más úton - így például utólagos ellenőrzéssel - nem lennének elérhetőek.

A bejelentés az engedélyezéssel szemben azt az előnyt biztosítja a vállalkozások számára, hogy annak megtörténtével az adott tevékenység gyakorlását azonnal meg lehet kezdeni. A kistérségi jegyző a bejelentést követően a telepet nyilvántartásba veszi, és erről értesíti az ellenőrzésre jogosult hatóságokat, akik az értesítéstől számított 30 napon belül kötelezően ellenőrzik, hogy a telep a jogszabályoknak megfelelően folytatja-e tevékenységét. Amennyiben hiányosságot találnak, úgy a jegyző azok megszüntetéséig, legfeljebb azonban 90 napra, felfüggesztheti vagy korlátozhatja a tevékenység gyakorlását, illetve a telepet ideiglenesen be is zárathatja. Ha a vállalkozás a továbbiakban sem tesz eleget az előírt kötelezettségeinek, illetve a tevékenységét telepengedély, illetve bejelentés nélkül folytatja, a jegyző annak folytatását megtiltja.