Októberig több energiát használtunk fel

2009.01.05. 7:41

Magyarországon 2008 első tíz hónapjában az összes energiafelhasználás a hőmennyiségben 892,5 petajoule, (olajegyenértékben 21,32 millió tonna) volt az előzetes adatok alapján, 2,3 százalékkal több az előző év hasonló időszakához viszonyítva - közölte az Energia Központ Kht. a legfrissebb adatokat.

Csak októberben viszont a felhasználás 3 százalékkal 98,5 petajoule-ra esett vissza. Az Energia Központ Kht. a tíz havi energiafelhasználás növekedését az előző évinél hidegebb időjárás, a szökőév miatt egy nappal hosszabb időszak és - részben - az ipari termelés bővülése - magyarázza. (A KSH közlése szerint ebben az időszakban az ipari termelés 1,9 százalékkal nőtt az előző év hasonló időszakához képest.)

Az év első felében a fűtési idényben az átlaghőmérséklet 2,25 Celsius-fokkal volt alacsonyabb az előző évinél, októberben viszont 2,5 Celsius-fokkal volt melegebb az egy évvel korábbinál.

A január-októberi időszakra rendelkezésre álló forrás 1.094,5 petajoule volt, 6,7 százalékkal több a bázisnál. Ennek 31,5 százaléka a belföldi termelésből, 68,5 százaléka pedig importból származott. A január-októberi időszakban rendelkezésre álló energiahordozók közül a legnagyobb arányt, 72,3 százalékot a szénhidrogének (a földgáz és a kőolaj) képviseltek, míg egy évvel korábban ez az arány 71,1 százalék volt. Az atomenergia a primerenergia 12 százalékát tette ki, ami 5 százalékponttal kisebb a bázisnál, a szén- és szénféleségek aránya pedig 11,5 százalékról 10,8 százalékra mérséklődött.

A megújuló energia aránya a rendelkezésre álló energiaforráson belül január-októberben 1,8 százalék volt.