A Woolworth is lehúzta a rolót

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Végleg bezár kedden a legrégibb brit áruházlánc, a már novemberben csődbe ment Woolworths, amelynek várhatóan több tízezer alkalmazottja veszíti el állását. Az igényesebb vásárlói keresletre összpontosító, ugyanakkor szinte mindent áruló, pontosan 100 éve alapított hálózatnak 815 áruháza volt Nagy-Britanniában; a cég 27 ezer alkalmazottat foglalkoztatott. Az első kétszáz Woolworths áruház a karácsony utáni hatalmas kiárusítási hullám első napjának végén zárt be, és azóta is minden héten százszámra húzták le a redőnyt a Woolworths-boltok.

Mivel a cégre a csődgondnoki teendőket ellátó Deloitte pénzügyi szolgáltatónak nem sikerült vevőt találnia, kedden várhatóan az áruházlánc utolsó kétszáz, még működő boltja is bezár, és jó eséllyel mind a 27 ezer alkalmazott az utcára kerül.

A Woolworths a legpatinásabb áruházlánc, amely áldozatául esett a brit kiskereskedelmet rendkívül súlyosan érintő mély recessziónak. Elemzők szerint a cég mindazonáltal már a jelenlegi válság előtt is hosszú ideje gyengélkedett, főleg a viszonylag drága, ugyanakkor túl széles áruskálát kínáló értékesítési gyakorlata miatt, amellyel végül alulmaradt a hatalmas szupermarket-hálózatok támasztotta versenyben. Az eddig bezárt Woolworths-üzletekből mindent kiárusítottak, még a boltok saját használati tárgyait is; a vevők - darabonként 1 fontért - a bevásárlókosarakat is hazavihették.

A cég részvénye a londoni értéktőzsdén 2008 elején még 15 font felett járt. A papír kereskedését tavaly novemberben 1,22 fonton függesztették fel.

Évtizedek óta nem látott visszaesés

A brit hazai össztermék-érték (GDP), 16 éves töretlen növekedés után, már tavaly csökkenésnek indult, és általános elemzői előrejelzések szerint a brit gazdaság 2009 egészét is recesszióban tölti. A Centre for Economics and Business Research (CEBR), az egyik vezető londoni gazdasági előrejelző cég 2,9, az Economist Intelligence Unit (EIU), a világ legnagyobb, nem befektetési banki jellegű gazdaságelemző háza 2,5 százalékos - egyaránt évtizedek óta nem látott súlyosságú - brit GDP-visszaesést jósol az idei évre.

A különböző előrejelzések abban megegyeznek, hogy a fejlett ipari gazdaságok alkotta OECD-térségen belül valószínűleg Nagy-Britannia éli át a legmélyebb recessziót az idén, elsősorban a hatalmasra duzzadt - az amerikainál is nagyobb - ingatlanpiaci buborék hirtelen kipukkadása és a hitelkiáramlás ezt követő, szinte teljes elapadása miatt.

Történelmi mélypont felé halad a brit alapkamat

A Bank of England - a brit jegybank - tavaly novemberben, a piacot alaposan meglepve egy menetben 1,50 százalékpontos kamatcsökkentést hajtott végre - ez volt a legnagyobb egyszeri brit monetáris enyhítés 1844 óta -, és decemberben újabb 1,00 százalékponttal csökkentette alapkamatát, a jelenlegi 2,00 százalékra.

Általános várakozás szerint e héten újabb fél százalékpontos kamatcsökkentés következik, ami egyben történelmi határ átlépését is jelentené: az 1694-ben létrehozott Bank of England eddigi történetében még nem volt példa 2,00 százaléknál alacsonyabb kamatra.