Összesett az olajár

Vágólapra másolva!
Jelentősen, New Yorkban 12,3 százalékkal, hét éve legnagyobb mértékben csökkent a kőolaj ára szerdán. Ezt elsősorban az a bejelentés váltotta ki, hogy a múlt héten a vártnál lényegesen nagyobb mértékben nőtt az amerikai olajtartalék.
Vágólapra másolva!

Az északi-tengeri Brent könnyűolaj 4,67 dollárral 45,86 dollárra csökkent Londonban februárra. A nyugati féltekén irányadó WTI olajfajta hordónkénti ára 5,95 dollárral 42,63 dollárra esett a New York-i árupiacon (NYMEX) februárra. Ezek a gyengülések 2001 szeptember 24. óta a legnagyobb napi esések.

Az amerikai energiaügyi minisztérium szerdai közleménye szerint a január 2-val záródott héten az amerikai olajtartalék 6,7 millió hordóval 325,4 millió hordóval nőtt. Az elemzői várakozások átlagában 0,7 millió hordó emelkedés szerepelt. A benzintartalék 3,3 millió hordóval 211,4 millió hordóra bővült. A szakértők 0,6 millió hordó növekedést vártak. Az egyéb olajtermékek készlete 1,8 millió hordóval 137,8 millió hordóra nőtt. Az elemzők 0,9 millió hordó emelkedést becsültek.

A készletek növekedésének híre mellett árgyengítő tényező volt az az általános várakozás, hogy az amerikai gazdaság legalább az első félévben tovább gyengül, továbbá a szakértőknek az az előrejelzése, hogy decemberben tovább nőtt az amerikai munkanélküliek száma. Az ezzel kapcsolatos adatot pénteken ismertetik.