Az adórendszer hazavágja a növekedést

Vágólapra másolva!
A jelenlegi közterhek mellett Magyarország növekedési potenciálja - még jó körülmények között, válságon kívül is - sokkal alacsonyabb, mint amennyi elegendő lenne a tartós növekedéshez - vélekedett Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter.
Vágólapra másolva!

Magyarországnak olyan reformra van szüksége, aminek nyomán megéri dolgozni - hangsúlyozta Bajnai Gordon. A miniszter szerint Magyarországon az egyik legnagyobb probléma, hogy kevesen dolgoznak, a munka leértékelődött.
Példaként említette, hogy a magánszektorban kevesebb, mint 2 millió ember dolgozik, és fizet adót. Az ország ezekből, illetve a vállalkozók befizetett adójából tartja fenn magát, akik szerinte "agyon vannak adóztatva" - vélekedett a miniszter hétfőn a Magyar Televízió Az Este című műsorában.

A gazdasági miniszter szerint meg kell oldani, hogy minél kevesebben kerüljenek ki a munka világából, és közben úgy kell átalakítani az adózást, a szociális és a foglalkoztatási rendszereket, hogy megérje dolgozni, érdemes legyen munkát vállalni. Csökkenteni kell a foglalkoztatást, a munkavállalást terhelő adókat, az szja-t, a tb-járulékokat, ehhez kell megtalálni az eszközöket. Összességében Magyarországon több adót kivetni értelmetlen lenne, mert az tovább rontaná a növekedési esélyt.