Törökország Nabuccót és EU-tagságot szeretne

Vágólapra másolva!
Az EU és Törökország egyetért abban, hogy szükség van a Nabucco gázvezetékre, amelyben a tervek szerint közép-ázsiai gázt szállítanának Törökországon át az unióba - derült ki José Manuel Barroso európai bizottsági elnök, valamint Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök közös sajtótájékoztatóján.
Vágólapra másolva!

Hétfői brüsszeli tárgyalásai előtt Erdogan még arról beszélt riportereknek, hogy amennyiben az EU akadályozná a török EU-csatlakozási tárgyalások energetikai témafejezetének sikeres megtárgyalását, - amely az összesen 35 témafejezet egyike -, akkor Ankara kétszer is meg fogja gondolni, támogassa-e az unió által most minden korábbinál fontosabbnak tartott Nabucco-projektet.

A sajtótájékoztatóan azonban Barroso már azt mondta, egyetértettek abban, hogy szükség van a Nabucco vezetékre, Erdogan pedig úgy fogalmazott, hogy Ankara "mindig teljes támogatást fog nyújtani a terv megvalósításához".

Helyben jár az EU-csatlakozás ügye

A török miniszterelnök azért érkezett Brüsszelbe, hogy előmozdítsa hazája uniós csatlakozási tárgyalásainak felgyorsítását. Magával vitte frissen kinevezett uniós főtárgyalóját, Egemen Bagist is.

Törökország 2005-ben kezdett csatlakozási tárgyalásokat az unióval, de a folyamat csigalassúsággal halad. Több európai országban mutatkoznak a "bővítési fáradtság" jelei, néhányban pedig ezen felül az az uralkodó vélemény a törökökről, hogy e muszlim többségű, nagyrészt Ázsiában elterülő ország soha nem tartozhat igazán Európához.

Ankara ráadásul csak döcögve valósítja meg a belső reformokat, az alkotmány még mindig nem ad elég szabadságot, korlátok közé szorítják a véleménynyilvánítást, valamint a vallási és nyelvi kisebbségek jogait.

A ciprusi probléma a Nabuccót is érintheti

Törökország, - amely megszállva tartja Ciprus törökök lakta északi részét - még mindig nem békélt meg a Ciprus nagyobb részén hatalmon levő görögökkel, saját kikötőibe és repülőtereire nem engedi be a ciprusiakat.

A ciprusi probléma a Nabucco tekintetében is visszaköszön, diplomaták szerint ugyanis az energetikai témafejezet megnyitását leginkább Ciprus ellenzi, a tengeri gázkiaknázással összefüggő nézeteltérések miatt. Erdogan délelőtt még azt hangsúlyozta, hogy a Nabucco-terv életképessége is kétséges, mert nem tudni pontosan, honnan is származna a vezetékben szállítandó gáz.