Drágul a vasút és a Volánbusz

Vágólapra másolva!
Tavasztól drágulhat a távolsági közlekedés Magyarországon. Az [origo] úgy tudja, hogy a MÁv-nál nem éri majd el a drágulás a 10 százalékos mértéket.
Vágólapra másolva!

A közösségi közlekedési jegyárak emelése 2009 tavaszán várható, mértékéről még nem született döntés - közölte a Népszabadság és az MTI szerint a közlekedési minisztérium.

A tárcánál az [origo]-nak egyelőre nem erősítették meg a közlemény létét, ugyanakkor más forrásból származó információink szerint a MÁV-nál például a - korábbi, nem hivatalos hírekkel ellentétben - nem lesz 10 százalékos áremelés. A vasút ennél kevésbé fog drágulni - tudtuk meg.

A vasúti tarifák és a Volán-jegyek 2007 májusa óta nem drágultak, hangzanak a hivatalosnak minősített indoklások. Ugyanakkor az olaj ára tavaly július óta töredékére csökkent, az akkor 147 dolláros kurzus ezen a héten jóval negyven dollár alatt jár, vagyis az áresés több mint három és félszeres.

Az áremelést indokolhatja ugyanakkor a forint árfolyama, amely időközben jelentősen gyengült, az euróért immár több mint 280 forintot kell fizetni, a dollár pedig 220 forint körül jár. (Az olajárat a nemzetközi árutőzsdéken dollárban jegyzik.)