Adómentes jövedelmek legálisan

Vágólapra másolva!
Nem szeretne adót fizetni? Az szja törvény kínál néhány lehetőséget: álljon papnak, legyen szervdonor, vonuljon börtönbe, vagy vásároljon termőföldet, amit aztán hosszú távra bérbe ad.
Vágólapra másolva!

Az adómentesen megszerezhető bevételeket a személyi jövedelemadóról szóló törvény egyes számú melléklete sorolja fel. Természetesen nem kell adót fizetni bizonyos szociális és egyéb ellátások, például az anyasági segély, az árvaellátás, a családi pótlék és a különböző segélyek összege után.

Ha valaki a családjában nevel egy intézeti, vagy állami nevelésbe vett kiskorút, akkor az azért kapott térítés után nem kell adót fizetnie. A börtönben dolgozó elítéltek is adómentes bért kapnak a büntetés-végrehajtási szervtől, és a szabaduláskor kapott segély után sem kell adózniuk.

Képviselőnek ne, inkább papnak álljon!

Az adómentes költégtérítések miatt már nem éri meg országgyűlési képviselőnek, vagy polgármesternek állni, idén február elsejétől ugyanis a szállásköltség-térítést leszámítva ennek a körnek is fizetni kell juttatásai után 15 százalékos adót, igaz más járulékot, illetve közterhet nem.

Az egyházi személynek szertartásért vagy szolgálatért fizetett összeg, valamint a központi költségvetésből neki járó jövedelempótlék, illetve támogatás adómentes, de ezeket a bevételeket az egyház köteles elkülönítetten nyilvántartani. Az egyházi személy kategóriába tartozik egyébként mindenki, aki az egyház részére végzett feladat ellátásáért rendszeres havi díjazásban részesül.

Adómentes a Nobel-, a Kossuth- és a Széchenyi, és más nívósabb díjakhoz, kitüntetésekhez kapcsolódó pénzjutalom, és az olimpiai játékokon, valamint a fogyatékos sportolók világjátékain szerzett 1-6. helyezése mellé járó díj is.

Jól jöhet a termőföld

Megúszhatja az adófizetést az a magánszemély is, aki termőfölddel rendelkezik, és azt haszonbérbe adja. Az adómentesség azonban csak abban az esetben jár, ha a haszonbérbe adásról szóló szerződés alapján a bérlet időtartama az öt évet eléri. Ha ennél hamarabb megszűnne a szerződés, az adót késedelmi pótlékkal együtt kell megfizetni.

Bizonyos értékhatárig adómentes a magánszemélyek falusi vendéglátásból származó jövedelme is. Ha a bevétel alkalmi falusi és agroturisztikai szolgáltatásból és szállásadásból, valamint vendéglátásból vegyesen származik, akkor évi 1,2 millió forint bevétellel arányos jövedelemrész után nem kell megfizetni az adót.

Minimális összegű adómentes jövedelem szerezhető ingó vagyontárgy értékesítéséből is, mivel a 25 százalékos terhet évi 200 ezer forint után nem kell leróni.

Megérheti a valutázás

Adómentes a donornak fizetett díj, illetve a szerv-, szövetadományozással kapcsolatos jövedelemkiesés megtérítése is. Az szja törvény szerint donornak számít, aki saját vért, anyatejet, bőrt, szervet, sejtet ad, vagy enged át. Azután a díj után sem kell adót fizetni, amit a gyógyszergyártó cégek fizetni azoknak, akiken a gyógyszereket tesztelik.

A valuta és devizaátváltásból keletkezett árfolyamnyereségből származó jövedelem is adómentes, feltéve, hogy az átváltást nem üzletszerű tevékenység keretében űzzük, csak magánszemélyként.

A bérleten és az étkezési jegyen kívül még számos adómentes béren kívüli juttatás létezik, és január elsejétől megszűnt az ezek összegére vonatkozó évi 400 ezer forintos felső korlát is, így érdemes lehet egyeztetni a munkáltatóval, hogy a bér bizonyos részét inkább cafeteria, vagyis béren kívüli juttatások formájában nyújtsa, hiszen ezek számára is adómentességet bizotsítanak.