Segítséget kapnak a tejtermelők

2009.01.27. 12:50

Nemzeti forrásból mintegy 2,5 milliárd forintos támogatást nyújt a tejtermelőknek az agrártárca annak érdekében, hogy a tejpiacon kialakult helyzet rendeződjön - mondta Máhr András, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szakállamtitkára.

Közölte: a szorult helyzetben lévő tejpiaci szereplők megsegítése érdekében a tejtermelők segítséget kaphatnak az uniótól exporttámogatás és intervenciós felvásárlás keretében, továbbá több nemzeti intézkedés is született arra, hogy a termelők és a feldolgozók helyzete javuljon. Példaként említette ez utóbbira a különféle hatósági díjak alóli mentesítést, az iskolatej-program kiszélesítését.

A szakállamtitkár a részletekről szólva elmondta: az uniós támogatások része az úgynevezett harmadik országokba irányuló tejtermékkivitel támogatása, amely a sovány tejporra, vajra és a vajolajra vonatkozik. Ezt a bizottság január 22-i rendelete teszi lehetővé. Emellett a tejtermelők úgynevezett standard exportvisszatérítést is kérhetnek - erre szintén a már említett uniós bizottsági rendelet ad lehetőséget. Az intervenciós felvásárlásra is mód nyílik március 1-jétől. Az intervenciós mennyiség sovány tejpor esetében 109 ezer tonna, míg a vajnál 30 ezer tonnát tesz ki.

Arra az újságírói kérdésre, hogy ebből mennyi pénzhez juthatnak a magyar gazdálkodók, a szakállamtitkár nem tudott válaszolni, mondván, hogy azt majd az dönti el, hogy milyen sikeresen pályáznak az uniós forrásokra a magyar gazdák.

Máhr András megjegyezte ugyanakkor, hogy több nagy tejtermelő ország kezdeményezését elutasította az unió, amikor szerették volna felülvizsgáltatni az intervenciós időszak előrehozatalának lehetőségét, valamint a maximális intervenciós mennyiséget, továbbá a kvótaalapú támogatás összegének 50 százalékos megemelését. Erre a leghamarabb csak jövőre nyílik lehetőség az unió döntéshozói szerint.

A nemzeti intézkedésekről szólva Máhr András közölte: az idén a tejtermelők mentesülhetnek az úgynevezett szarvasmarhalevél és -útlevél kiállításának költségeitől, valamint a szarvasmarha-füljelzők - ez szolgál az állatok azonosítására - előállítási költségeitől, továbbá a szállítási költségeket is elengedik számukra.

Lehetőség lesz emellett a szarvasmarhatartók számára arra is, hogy részesüljenek az állatbetegségek megelőzésére, illetve leküzdésével kapcsolatban felmerülő költségek támogatásában.

A tejfeldolgozók az úgynevezett élelmiszer demininis támogatásból is részesülhetnek. Ennek részleteit a Tejtermék Pályabizottság bevonásával készítik el. A tejfogyasztás ösztönzése érdekében az iskolatej-programot is ki kívánják szélesíteni, főként az úgynevezett UHT, azaz a hosszan eltartható friss tej fogyasztásának növelésével.

Emellett a tejfogyasztás növelése érdekében marketingprogramot is indítanak, amelynek tervezett költsége 50-100 millió forint lehet. A tárca kezdeményezi, hogy az élelmiszerbiztonsági ellenőrzések során a tejre és tejtermékekre különösen figyeljenek oda az ellenőrök.

A legrászorultabbak pedig az ún. élelmiszer-segélyprogram keretében - amelyet az unió is támogat - szintén tejet kapnak majd. Erre az idén mintegy 2,1 millió euró, azaz több mint 500 millió forint áll rendelkezésre.

Máhr András újságírói kérdésre válaszolva közölte, hogy az agrártárca és az áruházláncok közötti megbeszélésekről részleteket nem áll módjában közölni, mivel ebben állapodtak meg a tárgyaló felek.

A szakállamtitkár ugyanakkor megindokolta, hogy miért cserélik le a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MGSZH) járműparkját. Máhr András úgy vélekedett, hogy a jó szolgáltatáshoz megfelelő eszközök szükségesek. Az informatikai háttér megteremtését már elvégezték, a járműpark cseréje pedig most esedékes. A jelenleg meglévő mintegy 1200 jármű helyett valamivel több mint 900 járművet lízingelnek majd, a feleslegessé vált járműveket pedig eladják. A szakállamtitkár szerint így a munka hatékonyabb és gyorsabb lehet az MGSZH-nál.

KAPCSOLÓDÓ CIKK