Folytatódhat a lengyel kamatcsökkentés

Vágólapra másolva!
Lengyel Nemzeti Bank a jövő hónapban várhatón folytatja a kamatcsökkentést.
Vágólapra másolva!

- Igen nagy a valószínűsége, hogy februárban is lesz kamatcsökkentés - mondta a lengyel jegybank kamatdöntő pénzügypolitikai tanácsának tagja, Jan Czekaj szerdán a TVN CNBC tévének nyilatkozva.

Előzőleg, kedden a Lengyel Nemzeti Bank háromnegyed százalékponttal csökkentette alapkamatát, 4,25 százalékra, ez a csökkentés pedig meghaladta az elemzői várakozásokat. A szakértők csak fél százalékpontos csökkentést valószínűsítettek, úgy vélvén, hogy a zlotyi utóbbi időben gyors piaci leértékelődése óvatosságra késztetheti a központi bankot.

A Lengyel Nemzeti Bankot azonban mindennél jobban aggasztja a gazdaság ütemvesztése, miközben az enyhítést nem akadályozza az infláció, amely gyorsan csökken. Decemberben már csak 3,3 százalékos volt a tizenkét havi infláció a novemberi 3,7 százalék és a korábbi, júliusi-augusztusi, 4,8-4,8 százalékos csúcsértékek után. A központi bank folyamatos célja 2,5 százalék, plusz-mínusz 1 százalékpontos tűréssel, vagyis a decemberi érték már a célsávon belül volt.

Az Európai Bizottság a legújabb, múlt héten megjelent előrejelzéseiben 2,0 százalékos gazdasági növekedést jósolt idénre Lengyelországnak, és jövőre 2,4 százalékos ütemet valószínűsített. Novemberben a bizottság még 3,8 százalékot jósolt idénre és 4,2 százalékot jövőre Lengyelországnak. A brüsszeli bizottság becslése szerint a lengyel GDP-növekedés már tavaly évi átlagban 5,0 százalékosra lassult a 2007-es, 6,7 százalékos ütemről.

A térségi valuták közül a zlotyi a legtöbbet vesztette 2007 vége óta. Szerdán dél felé 21,78 százalékkal gyengébb volt az euróval szemben, mint 2007 végén. Az utóbbi időben külön megviselte, hogy a lengyel kormány a múlt héten igen nagy hozamfelárral tudott csak egymilliárd eurós eurokötvényt meghirdetni, és Lengyelországban erősödik a költségvetési hiány növekedésének kockázata is.