Katalán kézbe kerülhet a Spanair

2009.01.28. 13:42

Katalán befektetők által alakított konzorcium veszi át hamarosan a spanyol Spanair légitársaságot - jelentette a spanyol EFE hírügynökség a társasághoz közel álló körökből származó értesülésekre hivatkozva.

A társaság jelenlegi tulajdonosa, a skandináv SAS légitársaság kisebbségi tulajdonrészt tart meg birtokában.  

A spanyol Katalónia tartomány, Barcelona város és magánbefektetők részvételével alakult konzorcium 50 százalékot meghaladó részesedést kíván vásárolni. Céljuk a társaság székhelyének áthelyezése Katalóniába és a barcelonai repülőtér forgalmának élénkítése. A Spanair székhelye Palma de Mallorca.

A katalán főváros polgármestere Jordi Hereu az El Periódico de Catalunya lapnak nyilatkozva kijelentette, hogy "a tárgyalások előrehaladott szakaszban vannak, de még nincsenek lezárva".

A Spanair eladása egyes vélemények szerint összefüggésben lehet a SAS lehetséges átvételével a Lufthansa által, amelyről már hónapok óta folynak a találgatások. A Lufthansa állítólag attól tette függővé a SAS megvásárlását, hogy a skandináv társaság megválik-e a veszteséges Spanairtól.

A Spanair 2008-at 130 millió eurós veszteséggel zárta. Egy Spanair gép 154 halálos áldozattal járó balesete 2008 augusztusában a madridi repülőtéren tovább súlyosbította a társaság helyzetét.