Litvánia rontott GDP-előrejelzésén

Vágólapra másolva!
A litván jegybank arra számít, hogy idén 4,9 százalékkal gyengül a balti állam gazdasága az októberben várt 1,2 százalékos növekedés helyett.
Vágólapra másolva!

Olvassa el itt a válság híreit!

Várhatóan már a folyó negyedévben recesszióba kerül a gazdaság hasonlóan, mint a szomszédos Lettországban és Észtországban, több évi erős növekedés után.

A litván jegybank csütörtöki közleménye szerint 2010-ben a GDP további 3,9 százalékkal csökken. A gazdaság teljesítményének a mélypontja várhatóan 2010 második félévében lesz.

A közlemény szerint nem kizárt, hogy a litván jegybank tovább rontja az előrejelzést, amennyiben az ország fő exportpiacain is romlik a helyzet.

Ezzel egyidejűleg jelentősen csökken az infláció és a folyó fizetési deficit. Eddig 6,9 százalékról szólt az idei évre szóló hivatalos inflációs előrejelzés. Ezt most a jegybank 5,8 százalékra változtatta és úgy véli, hogy 2010-ben 4,4 százalékra mérséklődik. A GDP-arányos fizetési mérleghiány a jegybanki előrejelzés szerint 4,8 százalékra csökken a tavalyi 13,1 százalékról, majd 2010-ben 2,0 százalékra esik.

A gazdasági növekedés visszaesésével egyidejűleg nő a munkanélküliek aránya. A jegybank szerint idén 10,2 százalékos lesz a munkanélküliségi ráta a korábban várt 7,9 százalék helyett, jövőre pedig 11,5 százalékra nő.

A litván GDP a tavalyi utolsó negyedévben 1,5 százalékkal hanyatlott, először jegyeztek fel gazdasági visszaesést 2000 óta. Előzetes adatok szerint tavaly összességében 3,2 százalékkal nőtt a litván gazdaság.