Adót csökkentett az osztrák kormány

Vágólapra másolva!
Véglegesítette adóreformjának alkotóelemeit keddi ülésén az osztrák nagykoalíciós kormány, amely valamivel több mint hárommilliárd eurót szán a különböző könnyítésekre és juttatásokra.
Vágólapra másolva!

Az ellenfinanszírozás nélkül megvalósítandó változtatások költségvonzatának oroszlánrészét - 2,4 milliárd eurót - a bér- és jövedelmi adók terheinek csökkentése teszi ki. A kedvezmények elsősorban a kisjövedelmű rétegeket érintik.

Az adóköteles bruttó jövedelem alsó határát a jelenlegi 15 600 helyett évi 17 000 euróban állapította meg a testület. A legalsó adósávban (évi bruttó 17 000-25 000 eurós jövedelem esetén) az adókulcs a korábbi 38,33 százalékról 36,5 százalékra mérséklődik. A középső kategóriában (évi bruttó 25 100-60 000 eurós jövedelem esetén) a tarifa 0,4 százalékkal csökken. A legfelső adósáv kulcsa változatlanul 50 százalékos, de mostantól az évi 60 ezer eurót meghaladó jövedelmek esnek ebbe a kategóriába a korábbi 51 ezer eurós küszöb helyett.

Mintegy 510 millió eurót a családok javára fordítanak különböző, adóhoz köthető kedvezmények, levonások és juttatások formájában.

A vállalkozók és az önálló foglalkozást űzők (szabadúszók) terheinek mérséklésére 300 millió eurót irányoz elő a program a nyereség 13 százalékának adómentessé tételével.

Az adócsökkentéseket ellenfinanszírozás nélkül hajtják végre, a kieső bevételeket részben a gazdaság várható felpezsdítése, részben különböző megtakarítások révén igyekeznek majd pótolni. Az intézkedéscsomag visszamenőleges hatályú, a csökkentések január elsejétől érvényesek. (Az előző, ugyancsak SPÖ-ÖVP-kormány eredetileg 2010-re tervezte az adóreformot.)

A minisztertanács döntött arról is, hogy újabb, 100 millió eurós alapot hoz létre a már korábban rögzített 450 millió eurón túlmenően a továbbra is veszteségesen működő betegkasszák átmeneti megtámogatására. Az áthidaló kölcsönök igénybevételének feltétele azonban az, hogy az osztrák egészségügyi rendszer alapegységeiként működő betegkasszák - egészségbiztosító pénztárak - maguk is tegyenek hatékonyságnövelő lépéseket a költségek visszafogására.