A Világbank támogatná a Nabuccót

Vágólapra másolva!
A Világbank részt venne a Nabucco földgázvezeték finanszírozásában, ha a részt vevő országok és a földgázexportőrök megállapodnának a gázkereskedelemben, vagyis, ha biztosan lenne gáz a vezetékbe.
Vágólapra másolva!

Amennyiben Európa, Törökország és a gázexportőr országok végleges megegyezésre jutnának, ami lehetővé tenné a Világbank beszállását, mi nyitva állunk a pénzügyi támogatás megadására. Ez a részt vevő országoktól függ - mondta a Világbank törökországi irodavezetője, Ulrich Zachau szerdán a Reuters hírügynökségnek.

Jelenleg az okoz nézeteltérést az építtető konzorcium tagjai - az osztrák OMV, a magyar Mol, a román Transzgaz, a bolgár Bulgargaz, a török Botas és a német RWE - között, hogy Törökország a Nabuccón majdan érkező földgáz egy részét magának szeretné, írta a Reuters. Ettől függetlenül eddig sem volt egyetértés a finanszírozásban, és nincsenek megállapodások arról sem, hogy a közép-ázsiai országok közül kik és mennyi földgázt pumpálnának a vezetékbe, tette hozzá a hírügynökség. A közép-ázsiai földgáz Oroszországot elkerülő, európai exportjára tervezett, 3300 kilométeres vezeték beruházási költségét 7,9 milliárd euróra becsülik, de az ár csökkenhet, ha az acélárak tartósan alacsonyak maradnak a tavalyi áresés nyomán.