Tízmilliárdos hitel garancia nélkül Péten

Vágólapra másolva!
A Népszabadság információi szerint anélkül folyósítanak tízmilliárdos állami pluszhitelt a péti Nitrogénműveknek, hogy Bige László tulajdonos az állam javára lemondott volna részvényesi jogairól arra az esetre, ha a cég nem tudja visszafizetni a kölcsönt.
Vágólapra másolva!

A lap értesülései szerint az októberben leállított üzem számára az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bank (MFB) megkezdte a kormány által megítélt tízmilliárdos pluszhitel folyósítását. Az első hárommilliárdot rögtön a cég utolsó gázszállítója, az E.ON kapta meg az eddigi kifizetetlen számlák fejében.

A hitelfolyósítás egyik feltétele az lett volna, hogy a kormány - a Pénzügyminisztériumon keresztül - vállaljon készfizető kezességet a hitel 80 százalékára. E garanciát viszont csak akkor kapta volna meg a magántulajdonos, ha hitel-visszafizetési probléma esetén Bige László lemond az állam javára a cég 76 százalékáról.

Markó Andrea, a PM szakállamtitkára a lapnak azt mondta: a tárca végül nem tartotta szükségesnek a részvényopció kikötését, hiszen ha a gyár nem fizet, feltehetőleg felszámolás következik, s ekkor a tulajdonos kiléte szinte lényegtelen.