Kiszáll az EBRD a HospInvestből

Vágólapra másolva!
Eladta a magyarországi Hospinvest egészségügyi szolgáltató cégben két éve vásárolt érdekeltségét a londoni Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD).
Vágólapra másolva!

Az átalakuló kelet-európai gazdaságok finanszírozására alakult pénzintézet csütörtökön Londonban jelentette be hivatalosan, hogy kiszállt a befektetésből; részesedését a Hospinvest meglévő részvényeseinek értékesítette.

Az EBRD megemlítette, hogy amikor 2007-ben, 4 millió euróért érdekeltséget vásárolt a Hospinvestben, átfogó reformprogram indult a magyarországi egészségügyi ellátó rendszerben. Ez különösen a közkórházak kapacitásának és vezetésének átalakítását, valamint a magánszektor nagyobb szerepvállalását célozta.

A reformlépéseket azonban a tavaly márciusi népszavazáson elvetették.

Az EBRD szerint ez "súlyos következményekkel járt" a Hospinvest üzleti terjeszkedési képességére. A magyar cég "a megváltozott körülményekre" olyan átalakításokkal reagált, amelyek célja meglévő tevékenységének konszolidálása volt; az EBRD a vállalati stratégia e módosulása nyomán értékesítette részesedését a Hospinvestben, közölte csütörtökön Londonban a bank.

Az EBRD az átalakuló gazdaságokról a Hospinvest-részesedés megvásárlásának évében, 2007-ben kiadott éves jelentésében - Transition Report 2007 - azt írta: a magyar egészségügyi szektor kiadásai akkor a hazai össztermék-érték (GDP) 8 százalékát tették ki, és e magas arány egyik oka a "sokszor csak háromnegyed részben telített" kórházak nagy száma volt.

Az EBRD abban a jelentésben megjegyezte: a magyar egészségügyi kiadások háromnegyed részét közfinanszírozási forrásokból fedezik, és e finanszírozások kétharmadát állami kórházakban költik el, jóllehet ez az arány - a bank akkori kimutatása szerint - a fejlett piacgazdaságokban 30-40 százalék.

A pénzintézet a 2007-es éves térségi jelentésben a magyar közegészségügyi rendszer ésszerűsítése és a szűkös állami forrásokra nehezedő nyomás enyhítése szempontjából alapvető fontosságúnak nevezte "a karcsúsítást, a konszolidációt, sőt egyes kórházak bezárását".