Vágólapra másolva!
Izland változatlanul számít hitelre Oroszországtól, 500 millió dollárig terjedő mértékben, közölte az orosz pénzügyminisztérium illetékese. A meg nem nevezett illetékes azt mondta hírügynökségeknek, hogy még további információkat várnak az izlandi kormánytól, mielőtt dönteni tudnak a kérdésben.
Vágólapra másolva!

A pénzügyileg megroggyant Izland már kapott nemzetközi segítséget: október végén 2,1 milliárd dolláros hitelmegállapodást kötött a Nemzetközi Valutaalappal (IMF). Az összegből Izland 827 millió dollárt azonnal lehívhatott. Később az északi-európai országok 2,5 milliárd dollárral egészítették ki az IMF-hitelt.

Oroszországgal is már októberben megkezdődtek a tárgyalások egy esetleges hitelről - akkoriban 4-5 milliárd dolláros izlandi kérelemről tudott a sajtó -, de konkrét megállapodás több tárgyalási forduló után sem született.

A 320 ezer lakosú sziget, amely 2007-ben még a világ egyik leggazdagabb országa volt, túlméretezett bankszektorára alapozta virágzását. A világméretű hitelválság következményeként tavaly ősszel összeomlott pénzügyi rendszere. A bankválság miatt Izland súlyos recesszióval néz szembe, nagy a gazdaság eladósodása, a magánszektor erősen függ a külföldi valuták ármozgásától.