Újabb három fejlesztést hagyott jóvá az EU

Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság jóváhagyta a szegedi tömegközlekedés és a békéscsabai csatornahálózat fejlesztésére, valamint a Közép-Duna-vidéki hulladéklerakók rekultivációjára kért uniós támogatást. A három beruházás idén, illetve jövőre indul.
Vágólapra másolva!

Az eddig jóváhagyott két magyarországi nagyprojekt után újabb három támogatására bólintott rá az Európai Bizottság - közölte a kormányszóvivői iroda az [origo]-val.

Szegeden 30 milliárd forintból korszerűsítik a kötöttpályás közlekedést, ebből 25 milliárdot áll az EU. 2011 végéig egyebek között lecserélik mindhárom meglévő villamosvonal sínpályáit, kiépítenek egy negyedik vonalat, továbbá egy trolibuszvonalat is.

A közlemény szerint majdnem félmillió embert érint majd a Közép-Duna-vidéki hulladékrelakók rekultivációja, melynek során 12 hulladéklerakót teljesen felszámolnak, 69-et lezárnak. Mindez száz százalékban uniós forrásból származó 7,7 milliárd forintból, 2011-ig valósulhat meg.

Békéscsabán a csatornahálózat bővítésével 21 ezer ember otthonát kötik be a rendszerbe. A fejlesztés már az idén elkezdődik, és várhatóan 2012-ig készül el. A 17,7 milliárd forintos költségből közel 15 milliárdot az unió biztosít.

Az Európai Unió tagországai közül Magyarország nyújtotta be Brüsszelnek a legtöbb (19) nagyprojektet, és hamarosan továbbiak kiküldéséről is dönt a kormány. A nagyprojektek mindegyike közlekedésfejlesztési vagy környezetvédelmi beruházás.