Arab befektetőt keres az Opel

2009.04.07. 18:50

A Daimler példáján felbuzdulva arab befektetőt keres az anyavállalata, az amerikai General Motors pénzügyi válsága miatt súlyos helyzetbe került német Opel autógyár.

Keddi sajtóértesülések szerint egy Abu Dzabi-i befektető jöhet szóba, akárcsak az a Mercedeseket gyártó stuttgarti konszern, a Daimler esetében történt. A Daimler legnagyobb egyedi tulajdonosa az Abu Dzabiban bejegyzett Aabar befektetési társaság lett márciusban.

A sajtóinformációkból kitűnt, hogy az elmúlt hét végén Észak-Rajna-Vesztfáliában Jürgen Rüttgers tartományi kormányfővel tárgyalt az emirátus egyik miniszterelnök-helyettese, és az egyik fő téma állítólag esetleges részesedés volt az Opelben. Az ezzel kapcsolatos találgatásokat  közvetve megerősítette  Karl-Theodor zu Guttenberg német gazdasági miniszter, aki kijelentette: szükség esetén kész azonnal Abu Dzabiba utazni. A miniszter a német kormány nevében fő tárgyalónak számít Opel-ügyekben.

Angela Merkel kancellár az elmúlt héten tett látogatást a legnagyobb németországi Opel-gyárban, az Észak-Rajna-Vesztfáliában lévő rüsselsheimi üzemben. A kancellár hangoztatta, hogy az állam kész segíteni, ehhez azonban - előfeltételként -  mindenekelőtt egy tőkeerős befektetőre van szükség.

Az alkalmazottak érdekeit képviselő üzemi tanács egyik vezetője kedden azt hangoztatta: az üzemi tanácsnak nincs kifogása az esetleges arab beruházó ellen. - Mi jó autókat gyártunk, ők pedig jó pénzt hoznak - mondta Rainer Einekel, a bochumi üzemi tanács elnöke, aki ugyanakkor feltételeket is támasztott.  Így feltételül szabta egyebek között, hogy nem lehet munkahelyeket leépíteni, és a négy közül egyetlen németországi gyárat sem lehet bezárni.

Feltételeket szabott állítólag  Abu Dzabi miniszterelnök-helyettese is, mondván, hogy az esetleges beruházással kapcsolatos döntéshez további tárgyalásokra van szükség, és sok függ attól, hogy az Opel küldöttsége milyen bemutatót tart Abu Dzabiban. A német gyár küldöttségét a napokban várják az emirátusba.

KAPCSOLÓDÓ CIKK