Örömöt és bánatot is hoznak az adóváltozások

Vágólapra másolva!
A munkaadói járulékok tervezett csökkentése és az egészségügyi hozzájárulás (eho) eltörlése kedvez a kiskereskedelmi foglalkoztatóknak, az áfa 20-ról 25 százalékra történő emelése azonban jelentősen növelheti a költségeket, így rontja a jövedelmezőséget - mondta Antalffy Gábor, a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetségének (KISOSZ) elnöke az.
Vágólapra másolva!

A KSH legfrissebb, februári kiskereskedelmi adatait értékelve az elnök arra hívta fel a figyelmet, hogy a fogyasztás struktúrája átalakult a válság miatt: míg az élelmiszer forgalom átlag alatt, 2,5 százalékkal csökkent, jelentősen, 15 százalék felett esett vissza az iparcikkek fogyasztása az idén februárban az előző év azonos időszakához képest. Az élelmiszerek forgalmának csökkenésében már a gyenge forint árfolyam miatti áremelkedés is szerepet játszott - fűzte hozzá.

A szövetség vezetője szerint az áfa tervezett emelése nem fog változtatni a fogyasztás szerkezetén: a lakosság kevésbé fogja, illetve foghatja vissza élelmiszervásárlásait, a hosszabb távú beruházásait azonban tovább mérsékli.

Kérdésesnek nevezte Antalffy Gábor, hogy a februárban ugyancsak az átlag felett (15 százalékkal) visszaeső építőanyag-kereskedelemre hogyan hat majd a már bejelentett 1800 milliárd forint értékű állami megrendelés.

A kormány tervezett intézkedései közül az elnök üdvözölte a munkaadói járulékok csökkentését és az eho eltörlését, amelyek a kisebb vállalkozásokat sújtották leginkább. Ugyanakkor hozzátette, hogy a statisztika által nem mért, 5 fő alatti vállalkozásoknál - ahova a több mint fél millió munkavállalót foglalkoztató ágazat nagy része tartozik - átlagosan, kereskedelmi egységenként egy munkavállalóval csökkentették a létszámot az elmúlt időszakban.

Míg a kereskedelem eddig munkaerő-felszívó volt, most inkább csökkentheti a foglalkoztatottak számát. Nem segít a helyzeten az sem, hogy a kormányzat elsősorban a termelő és beszállítói kapacitások megőrzését támogatja, míg a kereskedőket nem igazán. Ha ez nem változik, további leépítések lehetnek az ágazatban - figyelmeztetett. Hozzáfűzte, hogy az 5 fő alatti vállalkozásoktól tömegek kerülhetnek az utcára, "szinte észrevétlenül".

Az áfa emelést illetően úgy vélte, hogy az gondot jelenthet az árukészlet megfinanszírozásánál és jelentősen növelheti a költségeket, például az energia kiadásokat. A szövetség elnöke szerint a bérleti díjak növelésében ugyanakkor az önkormányzatok egyre inkább önmérsékletet tanúsítanak. Van olyan vidéki település, ahol csökkentették a bérleti díjakat - említette meg.