Terjeszkedéshez növelheti tőkéjét az OMV

Vágólapra másolva!
Az osztrák OMV olaj- és gázipari vállalat közel kétmilliárd eurós tőkeemelésre készül. Elemzők szerint a Mol felvásárlási kísérlete után újabb terjeszkedésbe kezdenek.
Vágólapra másolva!

A cég a május 13-ra tervezett közgyűlésen a jelenlegi összes részvény 26 százalékának megfelelő, 77,9 millió új részvény kibocsátására kér engedélyt, közölte hétfőn Thomas Hümer, az OMV szóvivője. A 23,75 eurós jelenlegi árfolyamon számolva a kibocsátás 1,85 milliárd euró friss forrást jelentene az osztrák vállalatnak.

Elemzők szerint az OMV a Verbund osztrák közműszolgáltató, majd a magyar Mol feletti ellenőrzés megszerzésére tett - és kudarcba fulladt - kísérletek után most újból jelentős felvásárlásra készül.

"Az OMV valószínűleg a kitermelési üzletágát kívánja fejleszteni, leginkább a Közel-Keleten, Afrikában, vagy esetleg a csendes-óceáni térségben" - mondta Tamas Pletser, a holland ING csoport elemzője. Pletser becslése szerint a cég nagyjából 5 milliárd eurót halmozhatott fel a tervezett ügyletre.

Márciusban az osztrák cég a rivális Mol 21,2 százalékának eladásából és kötvénykibocsátásból 2,4 milliárd euró azonnal mozgatható tőkére tett szert, és rendelkezik egy 1,5 milliárdos kihasználatlan hitelkerettel is.

A svájci UBS bank elemzése szerint az OMV a csökkenő olajárat kihasználva a termelési kapacitásait kívánja bővíteni, vélhetően a török Petrol Ofisi felvásárlásával. Az OMV 2006-ban már 34 százalékot szerzett a Petrol Ofisiben 1,05 milliárd dollárért.

"Középtávon az OMV termelési szempontból komoly gondokkal néz szembe, hiszen a legfőbbnek számító ausztriai és romániai kapacitásai lassan kiöregednek" - áll az elemzésben.

Az OMV szóvivője szerint "nincs vállalat a világon, amely kizárná a terjeszkedés lehetőségét, mi azonban most a rugalmasság növelésére koncentrálunk." Ezt szolgálja a részvénykibocsátás, mondta Thomas Hümer.