Lassul a lakásépítés

Vágólapra másolva!
Az átadott lakások száma nőtt, de az építési engedélyeké csökkent az első negyedévben, azaz mérséklődik a lakásépítések üteme, az önkormányzatok pedig ebben az időszakban nem voltak jelen a piacon, nem építtettek.
Vágólapra másolva!

Idén az első három hónapban 6600 lakás kapott használatba vételi engedélyt és közel 8400 új lakásra adtak ki építési engedélyt. A használatba vett lakások száma 15 százalékkal több, az új engedélyeké 7 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban volt. Az önkormányzatok nem építtettek lakást ebben az időszakban.

Az első negyedévi növekedés elsősorban a vállalkozói, értékesítésre szánt lakásépítés területén jelentkezett. A vállalkozások a múlt év azonos időszakához viszonyítva egynegyeddel több lakást építettek. Az eladás céljára készült lakások száma 29 százalékkal volt magasabb, mint a bázisidőszakban.

Önkormányzati lakásépítés ebben az időszakban nem történt, az építtetők körét a lakosság és a vállalkozások alkották, 53-47 százalékos megoszlással. A kivitelezők között folytatódott az építőipari vállalkozások térnyerése; egyharmaddal több lakást építettek fel, mint egy évvel korábban, miközben a lakosság házilagos kivitelezésében egynegyeddel kevesebb lakás készült el. Az új lakások átlagosan 91 négyzetméteres alapterülete alig kisebb, mint az előző évben. A családi házas, többszintes, többlakásos építkezések növekedése átlag alatti volt. A lakóparki építkezések az új lakóépületekben megvalósult lakásépítések 5,5 százalékát tették ki országos átlagban, 11 százalékát a fővárosban.

Valamennyi településtípusra érvényes, hogy több lakást vettek használatba, mint az előző év első negyedében, az új engedélyek száma azonban csak az 50 ezer főnél népesebb településeken növekedett.