Már interneten is lehet elbocsátani

Vágólapra másolva!
A interneten, on-line rendszerben is bejelenthetik csoportos létszám-leépítési szándékukat, illetve döntésüket a munkáltatók hétfőtől - közölte a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal (FSZH).
Vágólapra másolva!

A foglalkoztatók egyszerűen és gyorsan tehetnek eleget a csoportos létszámleépítések bejelenésével kapcsolatos törvényi kötelezettségüknek az oldalon. A foglalkoztatók a csoportos létszámcsökkentési szándékukat, valamint a létszámleépítésekről hozott döntések adatait a telephely szerint illetékes munkaügyi központnak kötelesek bejelenteni.

Az on-line rendszert használó munkáltatóknak már nem szükséges papíralapú formanyomtatványokat beszerezniük és kitölteniük, hiszen az elektronikusan rögzített adatok könnyedén kinyomtathatóak és beküldhetőek az illetékes munkaügyi kirendeltségre. A foglalkoztatók adatszolgáltatási terhét az is csökkenti, hogy a korábban rögzített adatok másolhatók, a szándékbejelentés adatai a létszám-leépítési döntés adataival összekapcsolhatóak.

Az új alkalmazás így csökkenti a munkáltatók adatszolgáltatási terheit, hiszen a bejelentések adatait elektronikusan rögzíthetik, és ellenőrizhetik azok visszaigazolását, valamint a bejelentés feldolgozását. Lehetőségük nyílik arra is, hogy időt takarítsanak meg az adatbejelentéssel, miután a rendszer számos kényelmi funkciót tartalmaz - jegyzi meg a közlemény.

Az FSZH hangsúlyozza, hogy az on-line rendszer a munkaügyi központok dolgozóinak munkáját is segíti, hiszen a lekérdezések és napi jelentések segítségével láthatják a rögzített szándék- és döntésbejelentéseket, valamint a munkavállalók adatait, így felkészülhetnek az álláskeresőként megjelenő ügyfelek fogadására is.