Nigériai feszültség is drágítja az olajat

Vágólapra másolva!
A nyersolaj hordónkénti ára 58-59 dollár között mozgott, kis mértékben csökkent kedden kora reggel, de még mindig hat havi csúcs közelében tartózkodik, ahová az ellátás biztonsága miatti aggodalmak és a javuló világgazdasági hangulat keveréke repítették.
Vágólapra másolva!

Az északi-tengeri Brent könnyűolaj júliusi szállításra kedd reggel Londonban 58,33 dollár volt, 14 centtel olcsóbb a hétfői zárónál, de csaknem 3 dollárral magasabb a pénteki 55,98 dolláros záró árnál.

Az amerikai WTI nyersolaj ára a legközelebbi, júniusi jegyzésre - amely kedden fut ki - 3 centtel 59,00 dollárra esett a hétfői záráshoz képest, miután hétfőn és a múlt héten is tavaly november óta nem tapasztalt 60 dolláros magasságban járt.

"A vártnál gyorsabban ugrottunk 40-ről 60 dollár közelébe, de arra számítunk, hogy egy év múlva a mostaninál csak kicsit lesz drágább az olaj" - mondta Bob Doll, a BlackRock elemzője.

Az árakat hétfőn egy kulcsfontosságú amerikai olajfinomítóban kiütött tűz és a Nigériában - a legnagyobb afrikai olajtermelő országban - kiújult feszültségek miatti ellátás-biztonsági aggodalmak és a bizakodó világgazdasági hangulat mozgatták.

Elemzők szerint a kedd reggeli kereskedést a kivárás jellemzi, a nap irányát a részvénypiaci mozgások és a dollár árfolyamának alakulása fogja megadni. Kedden kora reggel az európai párlatkereskedelem számára irányadó londoni gázolajjegyzés tonnánként 473,25 dollár volt, 1,2 százalékkal több a hétfői 467,50 dolláros záróárnál.