Szerda éjfél az szja-bevallás határideje

Vágólapra másolva!
Május 20-án, vagyis szerdán éjfélig lehet benyújtani a személyi jövedelemadó (szja) bevallásokat és rendelkezni az adó 1+1 százalékáról, s ez az adó megfizetésének határideje is. Az egyszerűsített bevallásokat is eddig kell visszaküldeni az adóhatóságnak. A határidőt érdemes betartani, mert a késlekedőkre mulasztási bírságot szabhat ki az adóhatóság.
Vágólapra másolva!

Kedden délelőttig 2,4 millió (0853-as) szja bevallás érkezett be az adóhatósághoz - közölte az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) sajtóosztálya az MTI érdeklődésére. Ezekből a 2,2 millió darab hibátlan bevallást már könyvelték, 140 ezer még feldolgozásra vár, 63 ezer darab pedig javításra szorul. Sokan az idén is utolsó pillanatig várnak a bevallás elkészítésével, a korábbi tapasztalatok szerint szerdán még 600-700 ezer bevallás várható.

A határidőt érdemes betartani, mert arra magánszemélyre, aki késlekedik, és nem menti ki magát, 200 ezer forintig terjedő mulasztási bírságot szabhat ki az APEH. A pontos kitöltésre is célszerű figyelni, mert a hibás bevallás a jogszabály szerint 20 ezer forint mulasztási bírsággal sújtható.

A papíralapú bevallásnál gyakori hiba, hogy az adózó nem írja alá a bevallást vagy "elírja" az adóazonosító számot - márpedig ilyenkor a bevallás hibásnak minősül, függetlenül attól, hogy számszakilag tökéletesen töltötték ki. Sokan a bevallás főlapján elfelejtik megjelölni, hogy a visszaigényelhető összeget vissza szeretnék kérni.

Figyelni kell arra is, hogy a kifizető által levont adóelőleget a megfelelő sorba írjuk be, ne saját kötelezettségként, hanem a kifizető által levont adóelőlegként, különben a bevallás szerint fizetési kötelezettség keletkezhet.