Bővülhet a kedvezményes áfájú termékek listája

Vágólapra másolva!
Jövőre már bővülhet a kedvezményes áfa alá tartozó élelmiszeripari termékek köre, 2009-ben azonban a pénzügyi keretek nem tették lehetővé a termékkör kiszélesítését - mondta Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter csütörtökön Budapesten az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége (ÉFOSZ) közgyűlésén.
Vágólapra másolva!

A miniszter hangsúlyozta: az agrártárca reméli, hogy a következő év költségvetési viszonyai lehetővé teszik a kedvezményes áfá-val forgalmazott termékkör bővítését.

A közgyűlésen elhangzott: az ÉFOSZ még áprilisban jelezte, nem tartja kielégítőnek, hogy az élelmiszeripari termékek közül csupán a tej- és tejtermékek, valamint a kenyér- és pékáruk esetében kerülne sor a 18 százalékos általános forgalmi adó kulcs bevezetésére.

Gráf József elmondta: a magyar mezőgazdaság legnagyobb problémája alapvetően a tőkehiány, ezen gyorsan nem lehet változtatni, a hitelhez jutást azonban segíteni tudja a tárca. Hangsúlyozta: a kormány már jóváhagyta az élelmiszeripari vállalkozások tartós forgóeszköz hitelhez jutásának feltételeit. Az alapvető élelmiszeripari tevékenységgel foglalkozó vállalatok juthatnak hozzá a hitelekhez, beleértve a nagyvállalatokat is - tette hozzá a miniszter.

Az agrártárca vezetője kifejtette: ha a gazdasági környezet javul és a fogyasztásban sem történik drasztikus visszaesés, akkor idén megállítható az ágazat további szűkülése.

A közgyűlésen Éder Tamás, az ÉFOSZ elnöke az élelmiszeripar 2008-as évét értékelve elmondta: az előzetes kalkulációk szerint "pozitív nulla eredményt" ért el az ágazat egésze. Ez azt jelenti, hogy alig termeltek nyereséget, és veszteséges volt a tej-, a hús-, a baromfi, a cukorágazat, valamint a készétel-, a sör-, a jégkrém-, és az üdítőipar. Eredményesen zárta az elmúlt évet a bor-, szesz-, dohány-, malom- és sütőipar, valamint az édességipar, és a gyümölcs-zöldségfeldolgozás.

Az ÉFOSZ elnöke úgy ítélte meg: az ágazat 2008-as eredménytelenségének oka többek között a hátrányos makrogazdasági környezet, a nem vállalkozásbarát szabályozás, valamint az egyes ágazatokban jelen lévő strukturális probléma. Ezenkívül drágák a külső források, és egyes területeken leálltak a beruházások - húzta alá az elnök.

Kiemelte: a nagy élelmiszeripari vállalatok minden fejlesztési forrásból kimaradtak az elmúlt évek során. Ennek oka, hogy az agrártárca felügyelete alá tartozó pályázati támogatások alapvetően agrár, és kis-és középvállalkozás-centrikusak, míg a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, valamint a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium alá tartozó támogatások kizárták az élelmiszeripart a támogatási körből.