Enyhül az orosz-fehérorosz tejvita

Vágólapra másolva!
Enyhülni látszik az orosz-fehérorosz tejvita: Jelena Szkrinnyik orosz mezőgazdasági miniszter kedden bejelentette: Moszkva és Minszk között megállapodás született több tejtermék importjáról. "Kedvező hangnemben értek véget a konzultációk, mindkét felet kielégítő megállapodást kötöttünk" - jelentette ki a miniszter.
Vágólapra másolva!

Szkrinnyik közölte, hogy Oroszország idén nem vesz tejport Fehéroroszországtól, de növeli a fehérorosz túró, sajt és vaj importját. Egyelőre nem tudni, hogy Moszkva feloldotta-e a tiszti főorvos által több száz fehérorosz tejtermék behozatalára június elején elrendelt tilalmat.

Az Oroszország által elrendelt "megkülönböztető kereskedelmi korlátozásokra" válaszul Fehéroroszország kedden bejelentette: megszigorítják a vámellenőrzéseket az orosz-fehérorosz határon.

A tejvita azért tört ki, mert az orosz tiszti főorvos megtiltotta a fehérorosz tej és több száz tejtermék importját, illetve forgalmazását, mivel a szállítók nem teljesítik a fél éve bevezetett új orosz élelmiszerbiztonsági előírásokat. Minszk számára ez érzékeny csapás. Megfigyelők szerint a tilalom valójában gazdasági szankció, amiért Aljankszandr Lukasenka elnök egy ideje az Európai Unió és Oroszország között egyensúlyoz, s a múlt héten egyebek közt politikai zsarolással vádolta Moszkvát.