Csak ősszel dől el a PSZÁF sorsa

Vágólapra másolva!
A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) átalakítása csak ideiglenesen került le a napirendről, a felügyelet bevételeire pedig nem akarta tartósan rátenni a kezét a kormányzat, csupán egyedi intézkedésről van szó annak érdekében, hogy a bírságpénz az idén a krízisalapba kerülhessen - nyilatkozta Oszkó Péter pénzügyminiszter az MTI-nek csütörtökön.
Vágólapra másolva!

A parlamenthez az elmúlt hetekben olyan törvényjavaslatokat nyújtott be az Országgyűlés gazdasági bizottsága, amelyek lehetővé tennék a felügyeleti díjak elvonását, illetve átalakítanák a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) irányítását. Az előbbi a felügyelet éles tiltakozását váltotta ki, az utóbbi Farkas István, a PSZÁF Felügyeleti Tanácsának (FT) elnöke lemondásához vezetett.

Az egyik gazdasági napilap mindemellett hosszú bűnlajstromot közölt a felügyelet mulasztásairól. A kritikák a lap szerint a Pénzügyminisztériumban (PM) fogalmazódtak meg, tartalmáról a PSZÁF elnöke azonban csak a sajtóból értesült. Farkas István lemondását július 1-jei hatállyal elfogadta a miniszterelnök, a PSZÁF irányításának átalakítását célzó javaslatot, amely egyebek mellett megszüntette volna a Felügyeleti Tanácsot, ezt követően visszavonta a gazdasági bizottság. Bajnai Gordon miniszterelnök Farkas Ádám bankárt jelölte a felügyelet élére.

Oszkó Péter az MTI-nek elmondta: az a törvényjavaslat, amely a felügyelet szervezetét kívánja modernizálni, lekerült a napirendről, de az ősszel újra előveszik a felügyelet szabályozásának kérdését. Hozzátette: racionális döntés, hogy ez végül kapkodás nélkül lesz megoldva. A PSZÁF tevékenysége a miniszter szerint nem került górcső alá, egy belső irat készült arról, hogy mely pontokon kell fejleszteni a felügyelet tevékenységét. Hangsúlyozta: erre a világon mindenhol szükség van, a pénzügyi válság ugyanis megmutatta, hogy a pénzügyi felügyeleti rendszer sehol nem volt képes megfelelően kiszűrni a válsághoz vezető okokat, és elhárítani annak hatásait. Ez nem magyar sajátosság - mutatott rá.

Oszkó Péter szerint a PM-ben készült anyagban nem célzott kifogások voltak. "Az biztos, hogy megfogalmazódott bennünk határozott igényként: a pénzügyi felügyeleti rendszert fejleszteni kell, hatékonyabbá tenni a fogyasztóvédelemben, egyes banki szereplők ellenőrzésében, és a szervezeti rendszert is korszerűsíteni kell. Ez az igény az IMF részéről is megjelenik" - mondta. A sajtóban megjelent anyagot egyébként csak utólag látta a miniszter, s mint mondta, meglepődött a tartalmán. "Meglehetősen furcsa tapasztalat számomra, hogy olyan anyagok kerülnek ki állítólagos minisztériumi dokumentumként, amelyekre nekem személy szerint nincs ráhatásom" - fogalmazott.

"Szeretnék eloszlatni minden olyan pletykát, hogy tartós intézkedésről volna szó" - jelentette ki azzal a törvényjavaslattal kapcsolatban, amely a felügyeletről szóló törvény módosításával megszüntetné a szervezet bevételeinek és tartalékának "pántlikázását", így lehetővé válna, hogy a költségvetés bármikor elvonjon a PSZÁF forrásaiból. (A felügyelet a hatályos törvény szerint bevételeit kizárólag működésének fedezésére használhatja fel, kivéve a felügyeleti bírságokból befolyó pénzt.)

Ez egyedi intézkedési javaslat volt annak érdekében, hogy a válságkezelést szolgáló krízisalapba a bírságpénzekből befizethessen a felügyelet, ezt a célt szolgálta, semmi mást - jelentette ki a pénzügyminiszter.

A felügyeletet fennállása óta már többször bírálták amiatt, hogy utólag jár el, pedig preventívnek kellene lennie. Ehhez azonban szabályozási jogot kellene kapnia, amit a PSZÁF eddigi elnökei közül többen is szorgalmaztak. A PSZÁF Felügyeleti Tanácsa jelenleg ajánlások kiadásával igyekszik elérni a legjobb gyakorlat alkalmazását a piaci szereplőknél, ezek azonban nem kötelező erejűek. Az ősszel a teljes felügyeleti szabályozás napirendre kerül - válaszolta a miniszter arra a kérdésre, amely azt firtatta, tervezik-e a felügyelet felruházását rendelkezési joggal. Az elnökjelöltről Oszkó Péter azt mondta: bár véleményét kikérték, a jelölési folyamatot nem ő kontrollálja; Farkas Ádámot minden tekintetben kifogástalan jelöltnek tartja.