Gazdasági bizottsági igen a Nabucco-tervre

Vágólapra másolva!
Az Országgyűlés gazdasági bizottsága hétfőn egyhangúlag elfogadta a Nabucco földgázvezeték előkészítését és magvalósítását segítő eseti bizottság jelentését, valamint az annak alapján készített, a vezeték létrehozását támogató országgyűlési határozati javaslatot.
Vágólapra másolva!

A Nabucco jelentés kiemelten kezeli a januárban - a magyar kormány által, az eseti bizottsággal közösen - megrendezett második nemzetközi Nabucco csúcstalálkozót. Az EIB 25 százalékig hajlandó finanszírozni a projektet, és kiáll mellette az EBRD is - áll a jelentésben. A határozati javaslat pedig kiemeli, hogy az Országgyűlés továbbra is alapvető fontosságúnak tartja és prioritásként támogatja - az EU által is stratégiai projektként megjelölt - Nabucco gázvezetéket, amely Oroszország és Ukrajna megkerülésével, Törökországból szállítana ázsiai földgázt Európába, a gázszállítások diverzifikálásával csökkentve az Európai Unió energiaipari kiszolgáltatottságát.

A bizottság egyhangúlag elfogadta Varga István nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter beszámolóját is arról, hogy a tárca milyen intézkedéseket tett és tervez a közeljövőben az építőipari recesszió kezelésére. A parlament május közepén hozott határozatot az építőipari recesszió kezeléséről. Varga István beszámolt arról, hogy intézkedési tervez dolgoztak ki, valamint munkabizottságokat hoztak létre. A kormány felgyorsította a közberuházásokat, mivel a privát szférára ráhatás nincs. Újabb jogszabály született a lánctartozás továbbterjedésének a megakadályozására. Kihirdették továbbá az építőipari rezsióradíjat, amelyet vizsgálni kell a közbeszerzéseknél.

A beszámolóban szerepelt is, hogy megkezdődött a Lakás-mobilitási Alap előkészítése. Ez a bérlakásépítést fogja támogatni. Dióssy László a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium szakállamtitkára az ülésen ismertette, hogy hamarosan megjelenik az eladott szén-dioxid kvóta ellenértékéből finanszírozandó panel-, továbbá a közintézmények energiatakarékosságát szolgáló pályázat is.