Vágólapra másolva!
Egyre többen interneteznek kábelen keresztül, a vezetékes szélessávú előfizetések sáma viszont stagnál. A vezetékes telefonvonalak száma pedig tovább csökken - számolt be az NHH.
Vágólapra másolva!

Május végére 1,6 millióra nőtt az április végi 1,593 millióról a magyarországi vezetékes szélessávú előfizetések száma - közölte a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) kedden az MTI-vel. A közlemény szerint az ADSL- és kábelmodemes előfizetések száma május végén 163 ezerrel haladta meg az egy évvel korábbit.

Az NHH gyorsjelentése az egykori monopolszolgáltatók, a vezető alternatív szolgáltatók és a négy legnagyobb kábeltelevíziós társaság önkéntes adatközlésére épül.

A hagyományos telefonvonalon szélessávú ADSL-internet szolgáltatásra előfizetők száma immár két hónapja változatlanul 804 ezer. A gyorsjelentésben szereplő négy legnagyobb kábelmodemes szolgáltató (UPC, T-Kábel, Fibernet, Digi) szélessávú előfizetőinek száma 568 ezerről 573 ezerre emelkedett.

A négy kábelszolgáltató részesedése a teljes piacon mintegy 70 százalék, így a szélessávú internetre kábeltelevíziós hálózaton keresztül előfizetők száma országosan mintegy 796 ezer volt május végén.

Az NHH adatai szerint a bekapcsolt vezetékes vonalak száma az április végi 3,102 millióról 3,092 millióra csökkent, ennek megfelelően a száz főre jutó vonalak száma a 30,94 százalékról 30,85 százalékra, a háztartások ellátottságát jelző mutató pedig a 61,68 százalékról 61,67 százalékra esett májusban.

Az ötödik hónapban a kezdeményezett hívások időtartama 475 millió perc volt az egy hónappal korábbi 477 millió perc után. Az egy fővonalra jutó kezdeményezett hívások átlagos időtartama 153,6 percről 153,5 percre csökkent, míg a hívások átlagos hossza 3,06 percről 3,13 percre emelkedett.

A számhordozhatóság keretében a szolgáltatók között májusban 12 ezer szám mozgott. Az előfizetők 2004 januárja óta összesen 393 ezer számot hordoztak.