Vágólapra másolva!
Második hónapja tartó konjunktúraindex-emelkedést mért júniusban a 2008 októbere óta tartó zuhanás, majd az áprilisi stagnálás után a GKI Gazdaságkutató Zrt.
Vágólapra másolva!

A kutatóintézet az MTI-hez eljutatott közleményében hangsúlyozza: a magyar gazdaság kilátásainak megítélése az iparban, a kereskedelemben és a lakosság körében javult, az építőiparban és a szolgáltatói szférában romlott.

A felmérés szerint az üzleti szféra és a fogyasztók várakozása is az idei legkedvezőbb fokára emelkedett, a konjunktúramutató azonban még így is nagyon pesszimista képet fest.

Az ipari bizalmi index már három egymást követő hónapban emelkedett, jobb lett az elmúlt időszak termelésének, a következő időszak kilátásainak és a rendelésállománynak a megítélése - olvasható a cég tájékoztatásában.

A GKI felmérése szerint a kereskedelmi bizalmi index is harmadik hónapja emelkedik, a szolgáltatói bizalmi mutató azonban a májusi számottevő növekedés után ismét enyhén visszaesett, a legnagyobb mértékben az üzletmenet megítélése romlott.

Kiemelik: az ipari cégek lényegében nem számítottak árváltozásra, míg az építőiparban a korábbinál kisebb arányban készültek árcsökkentésre. A kereskedelemben érdekelt vállalkozások és a lakosság körében ugyanakkor jelentősen megemelkedett az áremelkedés várt mértéke az adóemelések hatására - fűzik hozzá.

A foglalkoztatási szándék az iparban és az építőiparban erősödött, a szolgáltatók körében gyengült, a lakosság körében pedig jelentősen csökkent a munkanélküliségtől való félelem - mutatnak rá a GKI szakemberei.

A májusi fordulópont után júniusban ismét érezhetően nőtt a GKI fogyasztói bizalmi indexének értéke, így valamivel kevésbé pesszimista a lakosság saját pénzügyi helyzetére és rövidtávú megtakarítási képességére vonatkozó véleménye - jegyzik meg a közleményben.