Az EU szigort javasol a régiónak

Vágólapra másolva!
Az Európai Unió pénzügyminiszterei keddi, brüsszeli ülésükön figyelmeztették Lengyelországot, Lettországot és Litvániát, hogy csökkentsék költségvetési deficitjüket, különben veszélybe kerül náluk az euró majdani bevezetése. Magyarország számára is hasonló javaslatot tettek.
Vágólapra másolva!

Az Unióhoz csatlakozott nyolc posztkommunista ország a Nemzetközi Valutaalap számításai szerint idén átlagban a GDP 3,9 százalékának megfelelő államháztartási hiánnyal fognak küszködni. Előző évben ez az arány még csak 2,9 százalék volt. Didier Reynders belga pénzügyminiszter szerint a régiónak "világos célokat kell kitűznie, hogy visszatérjenek a költségvetési egyensúlyhoz."

Az EU legnagyobb keleti tagországa, Lengyelország, ebben az évben 6,6 százalékos hiánnyal fogja zárni az évet. Az országnak éves szinten 1,25 százalékkal kell csökkentenie a hiányt 2012-ig, ha meg akar felelni az euróbevezetés kritériumainak. Donald Tusk lengyel miniszterelnök úgy nyilatkozott, hogy augusztusban fogják felülvizsgálni terveiket - írta meg a Bloomberg.

Litvániában talán még nehezebb a helyzet. Andrius Kubilius kormányfő 2012-re szeretne eurót, de az ország deficitje idén 5,4 százalék lesz, jövőre akár 10 százalék is lehet, pedig a céldátum már itt van a litvánok nyakán. Mint ismeretes az euróbevezetés egyik feltétele, hogy az államháztartási deficit a GDP 3 százaléka alatt legyen, ezt viszont nehéz elérni ennyi idő alatt.

Hazánk kapcsán az uniós miniszterek nem említettek céldátumot az eurónak (még itthon sincs fix időpont), de szorgalmazták a tartós és állhatatos költségcsökkentést.