Vágólapra másolva!
Lengyelország idei gazdasági növekedése elérheti a 0,3-0,4 százalékot, meghaladva a kormány korábbi várakozásait.
Vágólapra másolva!

A lengyel kormányfő vezető gazdasági tanácsadója szerint van esély a 0,3-0,4 százalékos növekedésre, és az is elképzlehető, hogy a tavaly 4,9 százalékos bővülést produkáló lengyel gazdaság - amely a zloty gyengülése nyomán most az export fellendüléséből profitál - az idén minden negyedévben elkerüli a zsugorodást. A második negyedre 0,1 százaléko vagy ezt meghaladó növekedést várnak.

A szejm (parlament) pénteken tárgyal az idei költségvetés felülvizsgálatáról, ebben eredetileg 0,2 százalékos növekedést terveztek. A kormány az idei költségvetési hiánycélt majdnem az eredetileg tervezettnek a kétszeresére, 27 milliárd zlotyra emelte, mert az eddigi kiadáscsökkentések nem fedezik a gazdaság lassulása miatt elmaradó adóbevételeket, és a pénzügyminiszter kijelentette, hogy jövőre már mindenképp csökkenteni kell a hiányt.

A lengyel kabinet a hazai össztermékhez (GDP) képest 4,6 százalékos államháztartási hiányra számít idén, de az Európai Bizottság 6,6 százalékos és jövőre 7,3 százalékos hiányt jósol Lengyelországnak, ami nagyon messze van az euróövezeti tagsághoz szükséges, de az EU-tagok számára egyébként is kötelező 3 százaléktól. Az általános recesszió közepette Lengyelországban az első negyedben 0,8 százalékkal nőtt a GDP az előző negyedhez képest.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) júniusban mintegy fél százalékos visszaesést jósolt az idei évre a lengyel gazdaságnak, és körülbelül 1 százalékos növekedést jövőre. A Lengyelország helyzetét felmérő jelentésben az IMF szakértői úgy vélték, Lengyelország azért teljesít viszonylag jobban szomszédainál, mert a válság nagyobb külső és belső egyensúlyhiányok nélkül érte, gazdasága kevésbé függ az exporttól, és viszonylag kisebb az adóssága.