Hosszabbítaná az EB az autógyárak előjogait

Vágólapra másolva!
Meghosszabbítaná az Európai Bizottság az autógyárak felmentését az európai uniós versenyjogi szabályok alól, így a gyártók a hatályos előírásokkal összhangban további három évig fenntarthatnák az egyedárusítási jogot élvező értékesítési láncaikat.
Vágólapra másolva!

Neelie Kroes, az Európai Bizottság versenyjogi biztosa szerdán Brüsszelben nyilvánosságra hozott közleményében azzal érvelt a hosszabbítás mellett, hogy nem tapasztalni jelét versenytorzító hatásnak a most érvényes, jövő májusban lejáró felmentések miatt a huszonhét tagú Európai Unióban.

A biztos fontosnak mondta, hogy az egyik legfontosabb uniós iparágnak számító autógyártás jogbiztonságot élvezzen és kiszámítható legyen, hogy a jövőben milyen lesz az ágazat versenyjogi rendszere.

Az autógyárak a felmentés révén az általános uniós versenyjogi szabályokat megkerülve kizárólagos jogot élvező (franchise) értékesítési hálózaton keresztül adhatják el újonnan gyártott termékeiket.

A bizottság javaslata értelmében az engedményt 2010-től 2013-ig meghosszabbítanák, utána azonban az új autók forgalmazására is az általános uniós versenyjogi szabályokat alkalmaznák. A végrehajtó testület ezt azzal indokolta, hogy az ágazat nehézségeit az eltúlzott kapacitások és a csökkenő eladási árak okozzák, nem pedig a piaci verseny hiányosságai. A végrehajtó testület felhívta az érintett feleket, hogy idén szeptember 25-ig tegyék meg a javaslattal kapcsolatos észrevételeiket.

Az autóipart világszerte mély válságba taszította, hogy a globális gazdasági válság hatására meredeken esett a járművek iránti kereslet.