Felére csökkent a BP nyeresége

Vágólapra másolva!
Felére csökkent a British Petroleum (BP) olajipari cég adózott eredménye a kőolaj alacsonyabb ára és az olajfinomítás hasznának csökkenése miatt.
Vágólapra másolva!

Európa második számú olajtársasága, a BP - kedden közzétett beszámolója szerint - a második negyedévben 4,39 milliárd dolláros adózott edményt ért el, szemben az előző év azonos időszakában elért 9,36 milliárd dolláros tiszta haszonnal. Az idei első negyedév 2,56 milliárd dolláros adózott eredményéhez képest a BP profitja a második negyedben 71 százalékkal nőtt.

A BP a jelentés szerint már az első félévben teljesítette a 2009 egészére kitűzött 2 milliárd dolláros kiadáscsökkentést, amelyet - mint most bejelentette - 3 milliárd dollárra akar növelni még az idén.

Az olajcégek a 2004 óta megkétszereződött feltárási, kitermelési és finomítási költségek lefaragásával reagálnak arra, hogy a kőolaj az év elején kevesebb mint a negyedébe került, és most is csak a felébe kerül a tavaly júliusinak, amikor majdnem 150 dollárra, minden idők rekordjára nőtt a hordónkénti ára.