Csökkent az Exxon Mobil profitja

Vágólapra másolva!
A vártnál nagyobb mértékben, kétharmadával csökkent az Exxon Mobil amerikai olajtársaság adózott eredménye az idei második negyedévben az egy évvel korábbihoz képest a kőolaj- és földgázárak meredek zuhanása, az üzemanyagok iránti gyenge kereslet és az olajfinomítás hasznának csökkenése miatt.
Vágólapra másolva!

A világ legnagyobb tőzsdén jegyzett olajvállalata csütörtökön közzétett negyedéves beszámolója szerint 3,95 milliárd dolláros - egy részvényre számítva 81 centes - adózott eredmény ért el 2009 második negyedében, 66 százalékkal kisebbet az egy évvel korábbi, akkor rekordszintűnek számító eredménynél.

A cég 2009 második negyedében 74,5 milliárd dolláros bevételre tett szert, 46 százalékkal kisebbet az egy évvel korábbi 138,1 milliárdnál. Az elemzők ennél valamivel kisebb, 71,3 milliárdos bevételre számítottak.

Jóllehet a kőolaj- és földgázárak meredek zuhanása miatt a cég profitjának jelentős visszaesése önmagában véve nem meglepő - más nagy olajvállalatok is második negyedévi adózott eredményük 53-67 százalékos zuhanásáról számoltak be -, az Exxon Mobil esetében a csökkenés 66 százalékos mértéke minden bizonnyal óvatosságra inti majd a befektetőket.

Az Exxon Mobil részvényeinek árfolyama 1,68 dollárral 69,75 dollárra mérséklődött a New York-i értéktőzsde csütörtöki nyitását megelőző kereskedésben.