Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság nem emelt kifogást, augusztus elsejétől kedvezményesen forgalmi adózik a távhő - közölte a PM.
Vágólapra másolva!

A távhőszolgáltatás kedvezményes áfa-mértékkel történő adóztatásának feltétele volt az Európai Bizottság jóváhagyása. A bizottság e tárgyban határozatot nem hozott, így a jóváhagyás a bizottság rendelkezésére álló három hónap lejártával, július 29-ével megadottnak tekinthető.

Az erről szóló PM határozat a Magyar Közlöny július 30-ai számában megjelent, s így a távhőszolgáltatásra vonatkozó 18 százalékos adómérték 2009. augusztus 1-jétől hatályba lép. A kedvezményes adómérték azon távhődíj teljes összegére alkalmazható először, amelynél a díj megfizetésének esedékessége 2009. augusztus 1-jére vagy azt követő időpontra esik függetlenül attól, hogy a számlázott díj egyébként milyen elszámolási időszakra vonatkozik.

Áfa-szempontból távhő alatt kizárólag csak a hőenergia értendő, ezért a távhőszolgáltatás tárgya csakis hőszolgáltatás lehet. A hőszolgáltatás alapvetően a fűtési célra, illetve a használati melegvíz-készítés céljára távhővezeték-hálózaton keresztül biztosított hőenergiát foglalja magában, az ezen túlmenően szolgáltatott vizet azonban nem. Ennek megfelelően melegvíz-szolgáltatás esetében csak a használati melegvíz felmelegítéséhez szükséges hő biztosítása minősül távhőszolgáltatásnak (csak ez adózhat 18 százalékos áfa-kulccsal), a felmelegített víz szolgáltatása nem.

A fentiek alapján a következő díjak adózhatnak 18 százalékos mértékkel: távhőszolgáltatási alapdíj, fűtési hő alapdíja, fűtési hődíj, a használati vagy háztartási melegvíz-készítési hő alapdíja, illetve a használati vagy háztartási melegvíz-készítési hődíj.