Vágólapra másolva!
A legnagyobb német kiskereskedelmi hálózat, a világon az első ötben is benne lévő Metro AG hétfőn 48 millió eurós adózott eredményt jelentett a második negyedévről - kisebbségi részesedések nélkül. Ez jelentős javulás az egy évvel korábbi 453 milliós veszteséggel szemben.
Vágólapra másolva!

Bár a Metro ismét nyereséges lett, az elemzők 78 millió eurós nyereséget jósoltak, tehát a 48 milliós eredmény elmarad a várakozásoktól. Az első negyedévben 101 millió eurós vesztesége volt adó után a Metro AG-nak. A tavalyi első negyedben 15 millió euró volt a hiány.

Az első félévi, 53 millió eurós mínuszt egyértelműen a világgazdasági válságnak tulajdonították az időközi beszámolóban, megjegyezve, hogy a helyzet sokat javult a második negyedév során. Ezt segítette a jelentős átszervezés, részlegek eladása már tavaly, a költségcsökkentés és az árengedmények, az akciók sokasága is. A mostani gazdasági helyzetben, amikor az emberek a nagyobb beruházásokat elhalasztják, javul a mindennapi cikkeket árusító kiskereskedelem esélye a kisebb fogyasztói kiadások megszerzésére.

A második félévre az üzletmenetben nem várnak jelentős változást, javulást továbbra is a költségcsökkentéstől, a kevesebb beruházástól remélnek. Korábban megerősítették, hogy középtávon évi 6 százalékos bevételnövekedést akarnak elérni.

Tavaly Magyarországon 2 százalékkal mintegy 218 milliárd forintra növelte nettó árbevételét a Metro a Cash and Carry üzletágban. A Metro Kereskedelmi Kft. 1993 óta működik Magyarországon, 13 áruházában 2600 munkavállalót alkalmaz.

A Metro cégcsoporthoz a Metro Cash and Carry áruházakon kívül a Real, a Media Markt, a Saturn és a Galeria Kaufhof áruházak tartoznak. A Metro 32 országban 2200 üzletet tart fenn 300 ezer dolgozóval.

Tavaly a teljes Metro csoport adózott eredménye több mint 50 százalékkal csökkent, 403 millió euróra a 2007-es 825 millióról. A bevétel egy részleg, a Galeria Kaufhof áruházak kivételével nőtt, átlagosan 6 százalékkal, a leginkább a Real hipermarketekben, Media Markt üzletágban és a Saturn üzletekben.