BDK: Kelet-Európába tartanak a német roncsok

2009.08.05. 12:01

Tízezrével kerülnek Kelet-Európába és Afrikába a németországi roncsprémium révén leselejtezett autók a német bűnügyi nyomozók szövetsége szerint (BDK).

A szervezet becslése alapján az ötvenezret is elérheti az autóbontó helyett kereskedelmi forgalomba került gépkocsik száma.

"Az illegális újrahasznosítást végző csoportok nagyot szakítanak az üzleten. A papíron roncstelepre szállított kocsik 5-10 százalékát valójában Kelet-Európába vagy Afrikába viszik, és eladják" - mondta a Bild című lapnak Wilfried Albishausen, a BDK alelnöke. A szervezet szerint sürgősen ki kell egészíteni a vonatkozó jogszabályokat, mert az esetek jelenleg még a bűnügyi statisztikákba sem kerülnek be.  

A német állam autónként 2500 euróval támogatja a legalább 9 éves személygépkocsik cseréjét új, környezetkímélő típusokra. Az erre a célra elkülönített ötmilliárd eurós alapot kezelő hivatal adatai szerint az év elején bevezetett kedvezmény révén mostanáig több mint félmillió autót selejteztek le. Naponta nyolcezer új támogatási kérelem érkezik, a keret így várhatóan négy-hat héten belül kifut. 

A hivatalosan környezetvédelmi prémiumnak nevezett állami dotáció hatására január óta robbanásszerűen bővül a német autópiac. Júliusban 340 ezer új kocsi kapott rendszámot, ami 29,5 százalékkal több az egy évvel korábbinál.