Ötszörös nyereséget ért el az INA

Vágólapra másolva!
A horvát INA olaj- és gázipari társaság csaknem 1,1 milliárd kuna (40 milliárd forint) adózott eredményt el a második negyedévben, több mint ötszöröse ez a tavalyi második negyedévi 200 millió kunának. Az első negyedévben még 572 millió kunás vesztesége volt adó után.
Vágólapra másolva!

A második negyedévben a profitot 495 millió kunás egyszeri tétel is emelte a Podzemno skladise plina d.o.o., gáztározó társaság eladásából. A nettó bevétel 4,85 milliárd kuna volt, 31,4 százalékkal kevesebb, mint a tavalyi második negyedévben. Az INA üzemi eredménye 975 millió kuna volt, 42 százalékkal több az egy évvel azelőtti 688 milliónál.

A jelentés szerint a cégvezetés szigorú költségcsökkentési intézkedéseket vezetett be, amelyektől azt várják, hogy jelentősen visszaesnek a működési költségek már az idén és a következő két évben is.

Az INA olajtársaság bevétele tavaly 11,3 százalékkal 26,7 milliárd kunára nőtt, ezzel a cég megőrizte első helyét mint a legnagyobb bevételű horvát vállalat. Ám a legnagyobb veszteséget is az INA érte el tavaly: 1,1 milliárd kuna volt a hiánya adó után.

A Mol tavaly októberben az INA legnagyobb részvényese lett, egy sikeres önkéntes nyilvános vételi ajánlat eredményeként. Részesedése az INÁ-ban 47,155 százalék, a horvát kormányé 44,826 százalék.

A Mol és a horvát kormány idén január 30-án aláírta a részvényesi megállapodás módosítását, valamint egy gáz keretszerződést az INA gázkereskedelmi és földalatti gáztárolási tevékenységeinek leválasztásáról és értékesítéséről és a horvát piac hosszú távú gázellátásáról, illetve a szénhidrogén-termelés bányajáradékáról. A részvényesi megállapodás módosítása alapján a Mol átvette az irányítást az INA működtetése fölött, ezt két hónapja, június 10-én közölték. A megállapodással lehetővé vált, hogy a Mol Csoport beszámolójában június 30-tól teljes körűen konszolidálják az INÁ-t.