Ázsiai befektető okoz gondot a BorsodChemnél

Vágólapra másolva!
Egy ázsiai befektető megjelenése okozhat bizonytalanságot a BorsodChem (BC) Zrt.-nél, ám magáról a szereplőről a vállalatnak még nincs írásos információja - mondta Wolfgang Büchele, a vállalat elnök-vezérigazgatója Kazincbarcikán.
Vágólapra másolva!

Tájékoztatása szerint a múlt héten pénteken szereztek erről információt, és a történtekről írásos megerősítést kértek. Megfogalmazása szerint mindez nagy aggodalommal töltötte el a BC menedzsmentjét, hiszen Magyarországon a célegyenesben van már a kormánnyal korábban kötött elvi megállapodás gyakorlati megvalósítása, valamint a hitelezőkkel folytatott tárgyalás sikeres lezárása.

Elmondta, az ázsiai befektető az elsődleges információk szerint megvásárolta a BC mezzanine-hiteleinek (alárendelt kölcsöntőke) jelentős részét, mindezt egy befektetési bank közreműködésével. "Azért értékelik ellenséges szándékként a történteket, mert ha kölcsönösek az érdekek, nincs szükség befektetési bank közreműködésére" - fejtette ki álláspontját Wolfgang Büchele.

Hangsúlyozta: a BorsodChem kiváló technológia birtokában van, és a cégnek mindig az volt a központi stratégiája, hogy Európa egyik vezető izocianát gyártójává váljon. Egy ázsiai szereplő belépésével azonban ez a technológia átkerülhet Ázsiába, ezáltal Magyarország amellett, hogy elveszíthet egy termelőegységet, elveszítheti a továbbfejlesztés lehetőségét is, már megkezdett projektek, fejlesztések állhatnak le. Mindez gyengítheti, megváltoztathatja a magyar vállalat európai pozícióját, piaci helyzetét - mutatott rá.

Értékelése szerint az eddig elért támogatásokat, tervezett megállapodásokat, előrelépéseket - amelyek már megvalósultak, vagy épp célegyenesben vannak - veszélybe sodorhatja egy új szereplő megjelenése.

Az elnök-vezérigazgató nem kívánt válaszolni az MTI-nek arra a kérdésére, hogy kínai befektetőkről van-e szó. Úgy vélte, az ázsiai piaci szereplő is tartaná magát a fő hitelezőkkel már kialakított megállapodásokhoz, ám mivel a BC-t semmilyen módon nem keresték meg, "felmerül az a gyanú is, hogy nem ez a szándékuk".

Felhívta a figyelmet arra, hogy ez a hír a munkavállalókat nem érinti, és nem fenyegeti őket semmi veszély. Az információ viszont azért lényeges - mondta -, mert egy új szereplő igen olcsón juthat hozzá - a gazdasági válság okozta nehézségek miatt - egy kiváló technológiához, amellyel később a saját piaci szerepét erősítheti.

Wolfgang Büchele értékelése szerint jelenleg arra kell összpontosítani, hogy a BorsodChem nagy előrelépéseket ért már el a gazdasági válság okozta nehézségek kérdésében. Kiemelte a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zártkörűen Működő Részvénytársasággal (MAVIR ZRt.) a múlt héten aláírt megállapodást, amely szerint a BC átad a MAVIR-nak bizonyos áramszolgáltató eszközöket, és cserébe kedvezőbb díjat fizet. Emellett hangsúlyozta: célegyenesben a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) és a társaság közötti megállapodás megkötése, amelynek révén a pénzügyi intézet egy átfogó finanszírozási rendszer részévé válik. Közel van a megállapodás véglegesítése a hitelezőkkel is.

Az elnök-vezérigazgató arról is beszámolt, hogy júniusban és júliusban nagyon jó nyereségi szintet ért el a vegyipari vállalat, amely egyrészt a kedvezőbb piaci folyamatoknak, másrészt a költségcsökkentési intézkedéseknek köszönhető. A költség-megtakarítást úgy érte el a társaság, hogy nem került sor a csoportos létszámleépítésre - mutatott rá.

Gúr Nándor, a térség szocialista országgyűlési képviselője azt mondta: a BorsodChem a vegyipari ágazat vezérhajója nemcsak Magyarországon, hanem Közép-Európában is. Az észak-borsodi térség legjelentősebb munkaadója. Nagyon fontos, hogy tudja folytatni azokat a technológiai és egyéb fejlesztéseket, amelyek hosszú távon biztosítják a munkavállalók számára a biztos foglalkoztatást - jegyezte meg.