Egy szám van kőbe vésve a büdzsében

2009.08.25. 14:04

Szeptember 1-én, rendkívüli kormányülésen tárgyalja első olvasatban a 2010-es költségvetés tervezetét a kormány. A kabinet 9-én el is fogadná a   büdzsét, amelyet 11-én a tervek szerint benyújt az Országgyűlésnek - tudta meg az MTI.

Szerdán és csütörtökön hat munkacsoportban tárgyal a költségvetés tervezetéről az MSZP-frakció az illetékes minisztériumok képviselőivel.

A távirati iroda a szocialista frakciótagoktól úgy tudja: a nyitott kérdések között szerepel az önkormányzati, egészségügyi, oktatási, közlekedési és a foglalkoztatási fejezet.

A hiánycél mindenek felett

A két nap alatt nagyjából egyezségre kell jutni e területek jövő évi finanszírozásáról, hogy szombaton a frakcióvezetés, augusztus 31-én, hétfőn pedig a képviselőcsoport "rá is tudjon bólintani" a tervekre.

Mindkét találkozón részt vesz a Bajnai Gordon kormányfő, aki az SZDSZ-frakció vezetőivel és szakpolitikusaival is egyeztet a büdzséről. Az eddigi tárgyalásokat követően a szocialisták úgy nyilatkoztak: a 2010-es költségvetés egyetlen száma van kőbe vésve, a 3,8 százalékos hiánycél, ennek kell mindent alárendelni.

A tárcák is kevesebbet kapnak

A Nemzetközi Valutaalapnak küldött szándéknyilatkozat emellett kormányvállalásként rögzíti az önkormányzati és a közösségi közlekedés forráselvonását. Ahhoz, hogy a vállalt hiányt a kabinet tartani tudja, a minisztériumoktól is kell forrásokat elvonni.

Az MSZP-s nyilatkozatok szerint a közbiztonságra és a munkahelyteremtésre viszont a jelenleginél több pénz jut jövőre. A tervek között szerepel, hogy az Út a munkához program forrásait is felülvizsgálják.