Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Az Európai Bizottság több mint fél éves egyeztetéssorozatot követően jóváhagyta az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) operatív programjai közötti és a programokon belüli átcsoportosításokat, ennek köszönhetően 111 milliárd forinttal bővült a Gazdaságfejlesztési Operatív Program (GOP) keretösszege - mondta Varju László, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium (NFGM) államtitkára csütörtökön a kormányszóvivői tájékoztatón.

A GOP-ba a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Programból (TIOP) és a Közlekedési Operatív Programból (KözOP) csoportosítják át a pénzeket. A 111 milliárd forint legnagyobb része - 105 milliárd - a vállalkozások - kiemelten a kis- és középvállalkozások - komplex fejlesztésére áll majd rendelkezésre.

Az átcsoportosításkor az volt a legfőbb alapelv volt, hogy az elvonás a legkisebb negatív hatással legyen az adott programra - hangsúlyozta Varju László. Ennek megfelelően olyan programokból történik pénzelvonás, amelyek iránt alacsony volt az érdeklődés, és amelyeknek csupán visszafogott jelentősége van a gazdasági válság kezelése szempontjából, valamint amelyek megvalósulása kockázatosnak tekinthető.