Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

A Diageo PLC, a világ legnagyobb szeszesitalgyártója mintegy 7 százalékkal több nyereséget ért el a június 30-ával záruló pénzügyi évben, mint egy évvel korábban, köszönhetően a vállalat szempontjából kedvező árfolyamváltozásoknak és a költségcsökkentő intézkedéseknek.

A cég az idei évre csökkentette eredménycélját a gazdasági válság enyhülésének bizonytalanságai miatt, de a vállalat szerint a nehezén már túljutottak.

A június 30-ával záruló pénzügyi évben a Diageo adózott eredménye 1,62 milliárd angol font volt (2,62 milliárd dollár), míg egy évvel korábban 1,52 milliárd fontot tett ki. Az árbevétel 15 százalékkal 9,31 milliárd fontra nőtt, az árfolyamváltozásokat kiszűrve azonban stagnált az előző évhez képest. Az üzemi eredménye szervesen - árfolyamhatások nélkül és változatlan csoportösszetételre számolva - 4 százalékkal nőtt.

A nyereség emelkedése felbőszítette a szakszervezeti vezetőket, mert a profit jelentős része a munkahelycsökkentő intézkedéseknek volt betudható. Az érdekvédelmi vezetők az ellen a döntés ellen tiltakoztak, hogy a cég a Skóciát érintő költségcsökkentési intézkedések keretében bezárja Glasgowban működő 199 éves szeszfőzdéjét, valamint a Kilmarnockban lévő palackozó üzemét. A bezárások 900 munkahelyet érintenek.

A társaság több mint 25 százalékos tulajdonosa a Zwack Unicum Nyrt.-nek, és Magyarországon működteti üzleti szolgáltató központját az egész világra kiterjedő tevékenységgel.